The Flaming Lips tager på flippet rumfærd

De frygtløse freaks fra Oklahoma City genfinder livsglæden på deres nye album »Oczy Mlody«

The Flaming Lips er tilbage med deres nye album Oczy Mlody. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Foto: Delo1
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På deres sidste regulære album, »The Terror« fra 2013, gik de ellers så jubelglade amerikanske syrepop-optimister The Flaming Lips kunstnerisk helt i sort. Det var et desillusioneret, klaustrofobisk, paranoidt og trøstesløst undergangsværk, hvor det eklektiske Oklahoma-orkester havde mistet deres ellers så smittende livsglæde.

Forsanger Wayne Coyne var deprimeret, efter han netop var blevet separeret fra sin kone, bandets kompositoriske mastermind Steven Drodz var begyndt at tage heroin igen, efter at have været clean i en årrække, og musikalsk var udspillet stort set blottet for de sirligt svævende psykedeliske melodier, som gjorde The Flaming Lips til et uimodståeligt bekendtskab på millennium-hovedværkerne »The Soft Bulletin« og »Yoshimi Battles The Pink Robots«. Nedtursstemningen stod i skarp kontrast til bandets ellers så kærlige technicolor-konfettifest.

Heldigvis har de frygtløse freaks lagt den værste krise bag sig. Deres nye album, der bærer den typisk Flaming Lipske nonsenstitel »Oczy Mlody«, lyder i alt fald som en tilbagevenden til livet. Her er overskuddet, de knuselskeligt skæve eksperimenter og, måske allervigtigst, det gode melodimateriale, tilbage på den musikalske dagsorden.

Med Wayne Coyne som intergalaktisk turguide, og kontrolrummet bemandet af hans hold af supersoniske lydkosmonauter, har »Oczy Mlody« karakter af en flippet rumfærd ud i stratosfæren i selskab med Oklahoma Citys mest krøllede hjerner. Som en musikalsk ækvivalent til kulttegnefilmserien »Adventure Time« er albummet både gakket og fantasifuldt, men samtidig også poetisk, spirituelt og filosofisk. Det ene øjeblik møder man enhjørninger, kæmpesvampe og lyserøde drager i en candyflosset lykkepillerus, det næste uhyggelige kvækkende frøer med dæmoniske øjne, for det tredje at blive konfronteret med livets store dilemmaer.

Ambiguiteten er permanent til stede i de adstadige kosmiske kompositioner. »Sunrise (Eyes Of The Young)« er en smukt boblende psychpop-symfoni, der både hylder solopgangens skønhed og giver sig hen til eftertænksomheden og savnet af en elsket. »The Castle« er en storladen og legesyg fantasme, mens den afsluttende duet med veninden Miley Cyrus, »We A Family«, er en opløftende konklusion, der minder os om, at det er fællesskabet og kærligheden, som binder os sammen.

Så for at opsummere, så står »Oczy Mlody« som en smukt fabulerende genkomst fra sindets dybeste kulkælder. Det er skønt at have originalerne tilbage.

Hvem: The Flaming Lips
Hvad: »Oczy Mlody«, Bella Union

Hør albummet her: