Syn og syner

Hymns From Nineveh forener folk og pop med alvor og inderlighed på »Visions«.

Jonas H. Petersen er den kunstneriske mastermind i Hymns From Nineveh. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Bibelen er Nineveh en fortabt stad. Moralen har spillet fallit, og det hele kan læses i Jonas’ Bog.

Jonas er også navnet på sangeren og sangskriveren i Hymns From Nineveh, der nu udsender albummet »Visions«, der lig sine to forgængere er farvet og gennemlyst af kristendommen.

Men der er ikke tale om missionsvirksomhed; mere om et religiøst syn på verden og tekster med Bibelen i sidespejlet. Ikke just sædvane i poppen som Jonas H. Petersen og hans musikere forener med folk på »Visions«. Som i den fortrinlige »Everything We See Will Turn To Dust«, hvor versene snildt kunne optræde i en salmebog: »The sun is awake!/Everything begins again! Dew, do you know/just how wonderful you are?« Men forgængeligheden, altings ophør, spiller med, og »Everything will turn to dust«, som Jonas H. Petersen synger.

På den måde melder melankolien sig på albummet, der også kredser om syn og syner. »Visions«, som albummet jo hedder, rummer begge betydninger og lige så overbevisende Hymns From Nineveh er i omgangen med sproget, lige så sikre er deres popgreb. Lyt bare til allerede nævnte »Everything We See Will Turn To Dust« eller det potentielle hit »A Kid On The Beach«.

En af kvaliteterne ved »Visions« er netop den måde, hvorpå poppen bryder frem som solen gennem skyer, og Jonas H. Petersen har virkelig sans for melodier som ikke kun har umiddelbar appel, men også er slidstærke.

Skyer af safirer

»Visions« forløses i en tæt, 1970erblød produktion, hvor de håndspillede arrangementer møder Jonas H. Petersens stemme, der ubesværet forener inderlighed med alvor og går i falset uden at virke hverken krukket eller besværet. Som i »Sapphire Skies, Rivers Of Rubies«, der er bare et af de indslag, som leder tankerne mod salig Jeff Buckley.

Eneste indvendinger er sådan set, at nogle af albummets dæmpede passager er mere stillestående end stemningsskabende, og at produktionen og instrumenteringen sine steder er så blød, at den bliver glat.

Når det er sagt, er »Visions« godt nyt – fra en af landets fineste sangskrivere.

Hvem: Hymns From Nineveh. Hvad: »Visions«, Parlophone.