Stærk dansk jazz-guitarist i internationalt selskab

I godt amerikansk selskab bekræftede guitaristen Jakob Bro, at han fortjener den internationale bevågenhed, der de senere år er blevet ham til del.

Guitaristen Jakob Bro, bassisten Thomas Morgan og trommeslageren Joey Baron i Kulturhuset Islands Brygge, søndag aften. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Skal man skille sig ud fra flokken, handler det om at have identitet. Ikke en kunstigt tiltræbt identitet, men et kunstnerisk udtryk, som man er fuldkommen i tråd med. Spiller man guitar, er det vanskeligt at skille sig ud fra flokken, men det er lykkedes for den 37-årige danske guitarist Jakob Bro.

Han har i de senere år mere og mere bevæget sig i og tiltrukket sig bevågenhed i de internationale cirkler, og som et signifikant navn på årets Vinterjazz var han denne aften i selskab med to amerikanere, den 34-årige bassist Thomas Morgan og den 60-årige trommeslager Joey Baron.

De udgør en velsammenspillet trio, ja, på det nærmeste en levende organisme, der bevæger sig i det univers, som den danske guitarist har udtænkt og i endnu højere grad udtænker på stedet.

Sejt tilskud af uforfalsket blues

De ni kompositioner, som dannede grundlag for halvanden times musiceren, blev ikke serveret som en bastant størrelse, tværtimod - alle fik de lov til at snige sig ind i rummet og bemægtige sig såvel musikernes kreativitet som publikums lydhørhed. Det handlede i vidt omfang om enkeltmelodiske, populær- eller folkemusikalske tonerækker, som blev sendt i en slags rotation for kontinuerligt at blive udsmykket.

Med sit organiske basspil og som manden i midten skabte Thomas Morgan et sikkert fundament, men han formåede også at overtage melodiføringen og at afrunde værker på behørig vis. Og Joey Baron viste nok engang den exceptionelle kunst at levere fremdrift og dynamik uden de helt store armbevægelser, med mindre det da lige blev tid for en livgivende kaskade.

Men det var jo Jakob Bro, der var rejsefører, både i kraft af sin smidige strengeleg og sin begavede beherskelse af det tilhørende elektroniske grej.

Her var de fineste sfæriske klange til de romantiske stunder, og – uden at give køb på identiteten – en herlig forvrængning, når det handlede om at give musikken et sejt – og utroligt medrivende – tilskud af uforfalsket blues.

Hvad: Jakob Bro/Thomas Morgan/Joey Baron

Hvor: Kulturhuset Islands Brygge, søndag aften