Står The Minds Of 99 bag årets bedste sang?

På debutalbummet fortolker The Minds Of 99 Tom Kristensen og fremmaner ti på én gang energiske og melankolske forløb.

Der en en ungdommelig rastløshed og energi over sangene på The Minds Of 99s første udspil. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

»Alle skulde de vækkes. Sorgen er knap begyndt/Snart skal den brede sig ud til Alaskas fjerneste Pynt/Den store Fortryller er død!«

Sådan lyder nogle af linjerne i Tom Kristensens formidable nekrologdigt, der blev trykt i Politiken kort efter Knud Rasmussens død i 1933. Men hvor polarfareren må blive i sin grav, er digtet blev genoplivet af The Minds Of 99, der har fået et fortjent hit med deres tonesætning af store dele af »Det er Knud som er død«.

Nogen meget bedre måde at åbne et debutalbum på findes heller ikke. »Var jeg en Rype i dag/løfted jeg Vingen til slag«, synger Niels Brandt og trækker Tom Kristensens drama og patos ind i en enkel, energisk og synthet klangverden med et omkvæd, som sætter sig øjeblikkeligt: »Det er Knud som er død«.

Alene tanken om, at alle mulige teenagere går rundt og synger linjer af Tom Kristensen er velgørende, og det er sangen også. Det samme er den efterfølgende »Et barn af min tid«, hvor Niels Brandt lyder som en anden Brandt, nemlig Steffen, og bandet lyder faktisk også som tidlig TV-2.

Herfra løber albummet ud i otte sange, hvor de to væsentligste inspirationer synes at være new wave og postpunk. I »Fuglebur« høres Joy Division således i den strunke basgang, og new waven fornemmes i åbningen, som hos eksempelvis The Cure, mod poppens melodiøsitet.Man kan også sige, at The Minds Of 99 gør sig i et udadvendt udtryk med en mørk understrøm.

I de bedste øjeblikke er det i hvert fald medrivende og næsten hypnotisk. Som i den instrumentale lukker »Natteløb«, der drives frem af Louis Clausens intense trommer og slynger sig dramatisk og smukt i Carstens Hellers metalliske produktion.

Andre steder savner de seks barndomsvenner måske den rigtige melodi eller det forløsende arrangement, som kan løfte udtrykket. Men der er altså flere store oplevelser at finde på debutalbummet. Hvor Knud Rasmusssen dør og genopstår.

Hvem: The Minds Of 99.

Hvad: »The Minds Of 99«, Sony.