Sådan har du aldrig lyttet til Sgt. Pepper

The Beatles' »Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band« fejrer 50 års jubilæum med nyt sprødt stereo-remix af George Martins søn.

The Fab Four fra inder-sleevet på »Sgt. Pepper«. Fold sammen
Læs mere
Foto: © APPLE CORPS LTD

Man skulle ikke tro, at Beatles-baglandet kunne finde flere måder at genudgive det gamle guld på. Utallige »definitive« remasters på både vinyl og cd-format af både stereo- og mono-versionerne af alle de klassiske albums er det blevet til gennem årene. Men nu står vi her altså igen. Den måske mest ikoniske og skelsættende af alle The Fab Fours udgivelser, »Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band«, foreligger nu i en ny deluxe-udgave udgivet i anledning af 50-året for udgivelsen i 1967.

Sangene og albumcoveret har for længst brændt sig fast i popkulturens firmament; deres betydning kan dårligt overvurderes, og det er ikke fordi, det har skortet på forsøg, skulle jeg hilse at sige. Så spørgsmålet, når pladen for gud ved hvilken gang genudsendes, er ikke, om albummet holder. Selvfølgelig gør det det. Spørgsmålet er, om der tilføres noget nyt, som på nogen måde kan løfte eller tilføje nye nuancer til det, vi allerede kender.

Svaret er utroligt nok ja. Det, vi får på indeværende jubilæums-udgave, er nemlig ikke bare endnu en subtil remaster. Det er et helt nyt stereo-remix foretaget af Giles Martin, søn af George Martin, The Beatles’ oprindelige producer. Hvis man nogensinde har lyttet til de oprindelige stereo-udgaver af ikke bare »Sgt. Pepper« men stort set samtlige Beatles-plader, vil man vide, at det har været tiltrængt.

Frem til og med »The White Album« fra 1968 blev samtlige Beatles-plader udgivet i både mono- og stereo-udgaver. Men da de unge Beatles-lyttere dengang primært lyttede i mono på transistorradioer og rejsegrammofoner var det også dem, som The Beatles selv kælede mest for. Stereo-udgaverne var typisk en eftertanke og blev lavet i en fart uden de fire medlemmers indblanding. Lytter man til dem i dag med høretelefoner på, kan det være en mærkværdig og sine steder frustrerende oplevelse, fordi stereo-panoreringen er så ekstrem med Ringos trommer udelukkende i det ene øre og andre elementer isoleret i det andet.

Det ikoniske albumcover. Fold sammen
Læs mere
Foto: © APPLE CORPS LTD.

Alt det rådes der bod på med Giles Martins nye sprøde mix, der placerer musikkens mange stemmer, instrumenter, teksturer, lydeffekter og produktionsdetaljer i et flot og langt mere afbalanceret stereo-spektrum, der åbner sangene op påny og virkelig får dem til at funkle som de popmusikalsk kronjuveler, de nu engang er.

Skal man lytte til »Sgt. Pepper« i høretelefoner, er det her kort sagt den ultimative oplevelse. Netop fordi, at mixet understøtter værkets psykedeliske karakter. Lyt til den måde cembaloet nu danser om ørerne i introen til »Lucy In The Sky With Diamonds«, lyt til den måde de karnevalistiske lydeffekter på »Being For The Benefit Of Mr. Kite« nu vitterligt giver fornemmelsen af at snurre rundt i karrusel, lad dig omslutte af det enorme rum, som nu åbnes mod østen på den trippede »Within You Without You«, forsvind i det dramatiske orkesterdyb på »A Day In The Life«. Mageløst.

Punger man ud for cd eller lp-versionen følger der en hel pladeside med hidtil uudgivet ekstramateriale med. Her er tale om alternative takes på samtlige albummets sange samt et par versioner af »Strawberry Fields Forever« og »Penny Lane«, der oprindeligt var tiltænkt »Sgt. Pepper«-projektet. Det er vel tænkt som en slags audio-version af behind the scenes, hvor man får indblik i vejen mod det færdige produkt. Et lidt ligegyldigt appendiks i min bog. Hvem gider halvfærdige versioner, når man kan høre the real deal? Som nu lyder smukkeren end nogensinde.

The Beatles
»Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Deluxe Edition)«
★★★★★★
Apple Corps

Lyt til jubilæums-udgaven her: