Roskildeaktuel sanger leverer en sømands guide til livet på Jorden

Sturgill Simpson fortsætter med udfordre country-genrens konventioner på sit rørende og flot forløste tredje album, »A Sailor’s Guide To Earth«.

Sturgill Simpsons tredje album er udformet som en række smukke livslektioner til sønnen. Fold sammen
Læs mere

De fleste af os kender nok følelsen af, at der er visse typer musik, vi aldrig helt kommer til at forstå. Det kunne være jazz, hiphop, country eller noget helt fjerde. Gudskelov findes der dog musikalske dåseåbnere, der vender manualerne på hovedet og kommer ud på den anden side med noget, der transcenderer deres genre. Og dermed åbner musikken sig for andre end puristerne.

Sådan en type musiker er den 37-årige amerikaner Sturgill Simpson. Hans udgangspunkt er country. Men så langtfra den forkætrede moderne bro-country, der hærger på de amerikanske country-radiostationer.

Nej, Sturgill Simpson har meget mere til fælles med ensomme 70er-cowboys som Waylon Jennings, Kris Kristoffersen og Willie Nelson. Særligt Jennings’ dybe country-croon ekkoer i Hr. Simpsons varme baryton. Men først og fremmest deler han forgængernes insisteren på, at lave musik, der taler til både følelser og intellekt.

Hans nye tredje plade »A Sailor’s Guide To Earth« er udformet som en slags konceptplade, hvor sejleren (læs: Sturgill Simpson, der som ung var udstationeret i Asien med den amerikanske flåde og nu som musiker turnerer verden rundt) uddeler hårdt vundne livslektioner til sin lille søn derhjemme.

Nu skal man selvfølgelig være varsom med de biografiske læsninger, men Sturgill blev selv far nogenlunde samtidig med udgivelsen af den to år gamle »Metamodern Sounds In Country Music« og har siden turneret flittigt. Savnet og den kronisk dårlige samvittighed kan i den grad mærkes.

Og heldigvis giver han med albummet sin søn – og alle os, der lytter med – den bedst mulige kompensation for fraværet: Et rigt personligt portræt, der samtidig åbner og strækker countrymusikken i et væld af spændende retninger.

Ud af countryland

Lyt bare til måden den ambitiøse åbner »Welcome To Earth (Pollywog)« udvikler sig fra en orkestral Orbison-agtig ballade til et livligt møde mellem soul og mariachi spillet af gæstemusikerne fra The Dap-Kings. Eller »Breakers Roar«, en tårepersende ballade, hvor lapsteel og strygere vugger lytteren ind i den smukkeste drømmetilstand.

Andre steder strutter »Keep It Between The Lines« af funk og Stax-horn, mens han på »In Bloom« lykkes med at omforme det gamle Nirvana-nummer (ja sgu!) til en psykedelisk country/soul-ballade.

Sådan fortsætter det hele vejen rundt i en overdådig iscenesættelse, der sætter en tyk streg under Sturgill Simpsons format. Både som sanger, sangskriver, komponist og producer. Den her bør give ham det sidste afgørende spark ud af countryland.

Hvem: Sturgill Simpson
Hvad: »A Sailor’s Guide To Earth«, Warner Music