»Roskilde er en følelse«

Rocken er rygraden i Roskilde Festival, men det er fællesskabsfølelsen, der gør forskellen, mener festivalens talskvinde. Årets program byder på alt fra rock til techofester.

Musikchef Rikke Øxner, Roskilde Festival, har også fundet plads til en del yngre bands – f.eks. de danske The Kissaway Trail, Efterklang, When Saints Go Machine og The Floor Is Made Of Lava. Fold sammen
Læs mere

Roskilde Festival er mere end en festival. Det er en følelse. Sådan lød budskabet, da festivalen torsdag præsenterede årets program i Tivoli.

»Join the feeling«, står der da også med store orange bogstaver på årets plakat, der skilter med hovednavne som Gorillaz, Jack Johnson og Muse. Den garvede Patti Smith gæster også festivalen med sit band, og derudover skal The Prodigy nok sætte gang i dansefødderne.

Men netop festivalfølelsen er noget, Roskilde Festivals nye talskvinde, Christina Bilde, gerne vil lægge stor vægt på.

»Det er en speciel ting, som vi gerne vil invitere alle til at være en del af. Derfor bliver der også mulighed for at komme ind og sætte sin lejr op, hvis man laver noget, der involverer andre i området,« forklarer hun.

Festivalen kan i år fejre sit 40- års- jubilæum, men i stedet for at bruge krudt på festivitas, har de booket DJ-trioen Den Sorte Skole til et særlig arrangement. På seks pladespillere laver de et gigantisk remix af det bedste af det bedste fra festivalens historie.

Lytter til ønsker

Måske kunne det være et plaster på såret for de fremmødte hiphopskribenter, der ikke var synderligt begejstrede for programmet, som én kaldte det tyndeste siden 1997. Men hvad Roskilde Festivalen måske mangler i hiphop indhenter den blandt de danske bands.

Det er lykkedes Roskilde Festivalen at lokke garvede folk som Kashmir, Dizzy Mizz Lizzy og C.V. Jørgensen tilbage på festivalen. De fik i øvrigt Roskilde-debut i henholdsvis 94, 93 og 77. Men musikchef Rikke Øxner har også fundet plads til en del yngre bands. Blandt de danske er for eksempel The Kissaway Trail, Efterklang, When Saints Go Machine og The Floor Is Made Of Lava.

»Vi lytter utroligt meget til de ønsker, vi får fra publikum. Vi er på den måde utroligt priviligerede ved at have et publikum, der er så engagerede,« siger Rikke Øxner.

Et af de bands, der er blevet foreslået meget, er amerikanske The National, der, siden de spillede på festivalen i 2007, har fået et trofast følge i Danmark.

Bandet kommer fra Brooklyn i New York og får ingen problemer med at finde nogen at følges med. Fra samme bydel kommer nemlig Vampire Weekend og en række andre af årets amerikanske indslag.

Logistiske problemer

At Roskilde Festivalen lever på lånt tid i den nuværende form har længe været kendt. Grusgraven midt i campingområdet æder langsomt jorden væk under musikere og festivalgængeres fødder. Før eller siden må Orange Scene sætte teltpløkkerne i en anden plæne, men i år får festivalen en hjælpende hånd af finanskrisen. Der bliver nemlig ikke bygget så meget som tidligere, og det betyder, at grusgraven ikke er vokset så meget som forventet.

Til gengæld skal der gennemføres et omfattende motorvejsarbejde, hvilket betyder, at tre frakørsler bliver lukket.

»Vi har helt sikkert nogle logistiske udfordringer der. En ting er festivalgængerne, men vi har altså også en del lastvogne med grej, der ikke bare kan køre ad de små veje. Men vi er i en god dialog med vejdirektoratet og DSB for at finde en løsning,« siger festivalens driftschef, Søren Mariegård.

Indtil videre er planen at dirigere trafikken ind og ud sydfra og indsætte ekstra tog, men den endelige løsning er endnu ikke fundet, fortæller han.

Derudover lukker Astoria-scenen, der de sidste år har levet en underlig tilværelse mellem det intime og det festlige. Konklusionen er, at scenen er for stor til det intime og for lille til det festlige. Der bliver ikke en erstatning i år, men musikchef Rikke Øxner håber at kunne byde på en ny scene i fremtiden. I øvrigt understreger hun, at der stadig kommer flere navne til programmet, inden festivalen begynder den 1.første juli.