Prisværdighed?

Hvem løber med de prestigefyldte priser? Såvel den store amerikanske veteran-saxofonist Sonny Rollins som den unge, danske arrangør Peter Jensen er i spil.

Album cover.
Læs mere
Fold sammen

I morgen aften går det løs i Staples Center, Los Angeles. Her skal der for 54. gang uddeles de prestigefyldte Grammy Awards til musikkunstnere, der har gjort sig fortjent til samme. Selv om navne som Adele, Bon Iver, Bruno Mars, Katy Perry og Lady Gaga nok vil stjæle en vægtig del af rampelyset, kommer lovprisningerne også ud i andre kroge.

Og at en dansk udgivelse og en dansk musikkunstner i år er med i kapløbet, er faktisk ret så sensationelt.

Knap så sensationelt er det, at man blandt de nominerede til »bedste jazz-instrumental-album« finder Sonny Rollins’ »Road Shows, Vol. 2«.

Her er der tale om koncertoptagelser i forbindelse med tenorsaxofonistens 80-års-dag i 2010, og der er ingen tvivl om, at veteranen er i meget fin form.

Et jazzhistorisk øjeblik

Han lægger godt ud med at fabulere over Irving Berlins »They Say It’s Wonderful«, men det er dog for sin egen »Sonnymoon For Two«, at saxofonisten er nomineret til en Grammy for »bedste improviserede solo«.

Og flot er den da - denne næsten 22 minutter lange tonefortælling, hvor tenorsaxo-fonisten tilmed får besøg af sin jævnaldrende legende-kollega - avantgardejazzfaderen og altsaxofonisten - Ornette Coleman.

Ja, helt klart et jazzhistorisk - men også lige vel langtrukkent - øjeblik. Andre prominente navne som trompetisten Roy Hargrove og trommeslageren Roy Haynes sætter præg på udgivelsen, og så er der blevet plads til et nummer med fokus på guitaristen Jim Hall - helt uden Rollins, hvilket forekommer temmeligt umotiveret.

Det føles godt

I Grammy-kapløbet som improviserende solist er Sonny Rollins oppe imod trompetisten Randy Brecker, som har indspillet et album i Danmark med DR Big Bandet og Underholdningsorkester - under ledelse af Michael Bojesen.

Albummet er blevet nomineret i kategorien »bedste store jazz ensemble«, og dertil er Randy Breckers melodi »I Talk To The Trees« med i kategorien »bedste instrumental komposition«.

Trompetistens føromtalte Grammy-nominerede solospil kan opleves på albummets indledende værk, Arthur Altmans »All Or Nothing At All«, som ydermere er blevet nomineret for »bedste instrumental-arrangement«.

Og det er her, det bliver rigtigt interessant. For det føles godt, at der er folk »over there«, som har spottet den nu 36-årige Peter Jensen, som i den sidste halve snes år kontinuerligt har konsolideret sin status som original og mesterlig arrangør, og som ved denne lejlighed er oppe imod et par af fagets store - og netop afdøde - mestre, nemlig Clare Fischer og Bob Brookmeyer.

Hvorvidt hele albummet er Grammy-værdigt kan diskuteres, men Peter Jensens næsten otte minutter lange arrangement for big band og strygere er helt klart bevågenheden værd.

  • Hvem: Sonny Rollins
  • Hvad: »Road Shows, Vol. 2«. Doxy Records/Universal.

  • Hvem: Randy Brecker with DR Big Band and the Danish National Chamber Orchestra
  • Hvad: »The Jazz Ballad Song Book«. Red Dot Music/EMI.