Poppens kvindelige superhelt

Den blot 18-årige teenagesensation Lorde har som kurator for det seneste »Hunger Games«-soundtrack fornuftigt valgt at trække det i en langt mere feminin retning.

Et af de seneste års musikalske stjerneskud, Lorde, er musikalsk kurator på soundtracket til »Hunger Games: Mockingjay Pt. 1«. Fold sammen
Læs mere

»Hunger Games«-filmene har på få år udviklet sig til en af tidens mest populære underholdningsfranchises. Nu er vi nået til den med spænding imødesete tredje i rækken, »Hunger Games: Mockingjay Pt. 1«. Og ligesom med de to foregående film ledsages den af et soundtrack, der også er værd at holde øje med.

I denne omgang måske i endnu højere grad end tidligere. I hvert fald har man i denne omgang hentet en af de seneste års største musikalske stjerneskud ind som musikalsk kurator. Vi snakker naturligvis om den newzealandske teenage-sensation Lorde, der sidste år hittede stort med debutalbummet »Pure Heroine« og især hittet »Royals«.

Det valg giver rigtig god mening. For ligesom filmene har en sej kvindelig heltinde i form af Katniss Everdeen spillet af Jennifer Lawrence, så er Lorde i skikkelse af 18-årige Ella Yellich-O’Connor lidt af en alternativ musikalsk superhelt for en ny generation af popfans. I hendes skikkelse forenes poppen med både outsider-mentalitet og et lettere gotisk udseende.

Det er lidt af en opgave, men det er faktisk lykkedes Lorde at lave det mest gennemførte soundtrack i serien hidtil. Med kyndige bidrag fra en perlerække af navne. Selv åbner Lorde ballet med »Meltdown«, hvor hun får hjælp af et noget overraskende sammenrend af navne i for af tøsetrioen Haim og veteranrapperne Pusha T og Q-Tip. Her som på størstedelen af numrene er tonen mørk, dramatisk og let melankolsk. I modsætning til de tidligere udgivelser i serien, er der her en kraftig overvægt at kvindelige bidrag. Det er ubetinget en god ting og understøtter meget bedre en serie, der alt andet lige emmer af girl power. Ud med Coldplay, The National og Arcarde Fire, som alle fik lov at dominere de tidligere soundtracks med halvdårlige andenrangsnumre. Ind med Lorde, Haim, Arianna Grande, Tove Lo, Bat For Lashes og amazonen over dem alle, Grace Jones, der står for soundtrackets vel nok mest originale skæring i form af den rytmetunge »Original Beast«.

Solidt appendiks

Andre højdepunkter tæller Chvrches’ »Dead Air« og svenske Tove Los »Scream My Name«, der begge rammer både melodi og tidens toner med usvigelig sikkerhed, mens Lorde selv synger med dramatisk flair på den mørke electropop-sag »Yellow Flicker Beat« og surmuler bedårende på Bright Eyes-coveret »Ladder Song«.

Ser man bort fra det mislykkede samarbejde mellem The Chemical Brother og smørtenoren Miguel på »This Is Not A Game« , er der tale om et helt igennem solidt musikalsk appendiks til filmen. Der er ikke noget decideret banebrydende her, men hvis man vil have et godt indblik i, hvordan dyster popmusik anno 2014 også kan tage sig ud, er det her et godt sted at starte.

Hvem: Diverse kunstnere Hvad: »Hunger Games: Mockingjay Pt. 1 (Original Motion Picture Soundtrack)«, Universal Music