Pladeselskab: Gratis Radiohead ingen tendens.

Du kan gratis downloade Radioheads kommende album på deres hjemmeside. God PR, men ikke nogen tendens, mener repræsentant fra dansk pladeselskab.

Radioheads nye album er frit tilgængeligt på deres egen hjemmeside fra den 10. okotober. Her ses forsanger Thom Yorke i et telt ved Valbyhallen i København. Foto: Mogens Flindt / Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Det syvende Radiohead-album kan bestilles til den pris du lyster på gruppens hjemmeside. Og hvis du vil score sangene gratis, står det frit for.

Man møder et spørgsmålstegn ved betalingen, der informerer: "It's up to you" (op til dig). Nedenunder er indsat endnu et spørgsmålstegn - for dem som tror det er en vittighed - der hvis klikkes på, fortæller: "No really, it's up to you." (Virkelig. Det er op til dig)

Du kan bestille albummet i dag, og den 10. oktober vil sangene fra "In Rainbows", som albummet hedder, glide ned på din computer i digitalt format.

Radiohead er ikke længere på kontrakt med et pladeselskab - trods massive rygter henover sommeren - og derfor står dette valg dem frit for.

Ingen tendens i Danmark
Det danske pladeselskab A:larm Music giver ifølge deres hjemmeside »stor kunstnerisk frihed for artisten« og fungerer som »et alternativ til den traditionelle måde« at udgive musik.

I Danmark tyder intet på, at kunstnerne foreløbig er på vej til at kopiere Radioheads metode - medmindre succesen bliver øredøvende.

- Det er en god PR-ting, og man skal altid tænke i nye baner. Men det kan tælles på én hånd, hvor mange der har gjort det i Danmark, så jeg tror man skal slå koldt vand i blodet, siger Anders Lassen, direktør for A.larm music.

- Netop de to artister vi ser her (Radiohead og Prince, der gav sit seneste album væk sammen med en britisk avis, red.) er etablerede artister, så de er vel oppe på et niveau, hvor man kan tillade sig at gøre det.

- Så vidt jeg ved, er der ikke nogen hos os, der har frigivet et helt album gratis. Det har kun været i det små, på Myspace og hvad det ellers hedder, siger Anders Lassen.

Internettet ruiner pladebranche
Viceredaktør for musikmagasinet Q, Gareth Grundy siger til Reuters, at Radiohead er blandt de første, der lader handling følge ord. Han mener, at andre bands, der har været tilsvarende succesfulde vil holde øje, og hvis satsningen virker, vil de også følge trop.

Han pointerer, at den traditionelle musikindustri er blevet ruineret af internettet, og at musikindustrien stadig forsøger at udtænke, hvad løsningen skal være, med Radioheads udspil som en af mulighederne.

Ønsker du at bestille et bokssæt med Radiohead kan du for 40 pund (omtrent 425 danske kroner) få den nye cd, samt en vinyludgave (2 LP'er) og endnu en cd med ekstranumre, digitale fotografier og indstik med sangteksterne.