Nytårsløjer med dansk dynamit

DR UnderholdningsOrkestret har ikke strygere nok til det helt store wienerbrag – men stjerner som Dénise Beck og de festlige fyre på slagtøj gør »Champagne!« til en fest uanset.

Dénise Beck er dansk sopran med bopæl i Berlin og karriere på særligt tyske og østrigske operascener. Hun agerer solist i »Champagne!« med smil og overskud og gør sig nærværende for alle i salen. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fuld sal. Tre dage i streg. Weekenden i den blå koncertkasse på Amager står i nytårets festlige tegn:

DR UnderholdningsOrkestret diverterer med danse fra dampmaskinens og demokratiforkæmpernes storhedstid.

Med valsetakter af den yngre Johann Strauss og galop og polka af vor egen H.C. Lumbye – og ret meget mere, skal det vise sig.

Det er en succes. Rigtignok ikke med jubelbobler fra først til sidst. Men åbningsarrangementet fredag aften smagte i den grad af mere.

Danmarks ukendte diva

For eksempel af mere Dénise Beck. Hun er sopran og Danmarks ukendte diva. Og det rene guld fra hun kommer ind, til hun går igen – tre arier og lige så mange kjoler senere.

Konferencieren i skikkelse af Henrik Koefoed er en helt anden og lige så rigtig type. Hans tone er tilpas afslappet, hans vittigheder velanbragte.

Men arrangementet som helhed står og falder med musikerne selv.

DR UnderholdningsOrkestret satser i dag på toner fra Mozarts tid. En trimning, der også kommer dansemusikken til gode.

Og pluspoint for ikke at glemme det lettere repertoire. Da musikerne gik klassisk, blev landet en elitegruppe rigere – men et underholdningsorkester fattigere. Måtte de også fremover sætte sig på begge stole!

Folks meget forskellige klapsalver skjuler så heller ikke noget.

Orkestret burde for eksempel have flere strygere. Hvad om DR fulgte op på dets seneste års succeser med en opgradering?

Man kan også diskutere dirigenten Ralf Weikerts valg af fart. »An der schönen blauen Donau« bliver alt for langsom sine steder og må derefter accelereres så mærkeligt op.

For ambitiøs koreografi

Ligesom danserne må trækkes med en lidt for ambitiøs koreografi. Store piruetter og ballerinaløft kan være helt fine. En simpel wienervals havde bare været tilstrækkeligt.

Og nå ja: Arrangementet hedder »Champagne!« med udråbstegn og det hele. Burde der ikke være bobler fra fondsfinansierede flasker før, under, efter musikken?

Men de enkelte kunstnere, de mange hverdagsvirtuoser på scenen spiller arrangementet til succes uanset. Tag bare verdensnavnet Gert Mortensen på lilletromme. Guf.

Hvad bonusprogrammet består af, skal ikke afsløres her. Kun at det er dansk og helt ekstraordinært dejligt.

På sin egen måde hele aftnen værd.

Hvem: DR UnderholdningsOrkestret med Ralf Weikert, Dénise Beck og Henrik Koefoed.

Hvad: Musik af dynastiet Strauss samt Lumbye m.fl.

Hvor: DR Koncerthuset, fredag.