Nyt Lars H.U.G.-album: Et hug og en luns af hjertet

Lars H.U.G. vender tilbage til musikken med et strålende og storladent album, skabt ud fra en indre nødvendighed.

»10 sekunders stilhed« af Lars H.U.G. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er 22 år siden, at Lars H.U.G. sidst udsendte et dansksproget album.

Den gang hed det »Blidt Over Dig« og står som en af de mest markante udgivelser i de spæde 90ere, hvor dansk musik ellers var på vej ind i en helt ny æra. I dag hedder udgivelsen så »10 sekunders Stilhed«, men tyngden er præcis den samme.

»10 Sekunders Stilhed« markererLars H.U.G.s tilbagevenden til musikscenen efter en årrække med fokus på billedkunsten. Det er således 11 år siden han albummæssigt sidst gav lyd fra sig med »Save Me From This Rock’n’Roll«. Man albummet slår samtidig fast, at kunstnerisk kvalitet i dette format bare ikke kan holdes nede, men tværtimod med lethed hæver sig op over tidens dårskab.

For »10 Sekunders Stilhed« er en mesterlig plade, skabt af en kompromisløs kunstner, der skaber musik ud fra en indre nødvendighed og ikke har travlt med at få tingene færdige. Over de seneste fire år er der med denne udgivelse blevet pudset på detaljerne. Sædvanen tro i samarbejde med komponist, musiker og »partner in crime« Povl Kristian, der samtidig har trukket på blandt andet Peter Peter og Jacob Funch fra I Got You On Tape. Alle garanter for, at der ikke går bossanova i den.

Mere rock

»10 Sekunders Stilhed« er da også mere en storladen og til tider svulstig og bombastisk rockplade end rolig og tilbagelænet dinnermuzak. Ikke fordi der ikke er både ballader og rolige momenter, men her er ingen duetter med Hanne Boel eller Lisa Ekdahl. Det er snarere H.U.Gs karakteristiske vokal i evig klinch med guitaren, der er omdrejningspunktet. Alene titelnummeret er et flot eksempel på dette. I en hyldest til pausen i vores skybrud af et liv anno 2014 løfter musikken sig nærmest teatralsk, før omkvædet griber fat og slynger én rundt.

Sådan er de fleste numre bygget op. Som små greb om tidens tilstand, om det så bunder i selvglæden i »Elsk Dig Selv«, livsgnisten i »Verden Går Sin Gang« eller storbyhyldesten »New York«. Der er skæbnehistorier som den om golddiggeren i »Sugar Handyman« og den fantastiske historie om kunstneren »Ovartaci«, der i 56 år var tvangsindlagt på Risskov Hospital. Det nummer er H.U.G. på sin absolutte hjemmebane. Som manden, der sætter ord på både det smukke og det smertefulde i livet. Der er så få musikere herhjemme, der i dag er i stand til at løfte denne opgave. H.U.G. er stadig en af de bedste.

»10 Sekunders Stilhed« er ikke et album, der er et produkt af tiden. Her er ikke smarte samples eller omkvæd, der sætter sig insisterende i nervebanerne. Det er ikke en plade skabt til at blive et hit på streamingtjenesterne eller med garanti for fast rotation på P3s formiddagsflade. Men den er et tidløst værk, der holder. Fra en kunstner, der har lavet et hug i sit hjerte og nu tilbyder os et stykke. Den slags må man bare ikke sige nej til.

Hvem: Lars H.U.G.

Hvad: »10 Sekunders Stilhed« Sony Music

Udkommer mandag 3. november.