Nyt album fra TV-2: Ind og ud af komfortzonen

TV-2 tør ikke for alvor give slip på fortiden på deres nye album, »Det Gode Liv«. Resultatet er solidt og iørefaldende. Men det føles også lidt som en genudsendelse.

Genudsendelse med TV-2 og Steffen Brandt. Foto: Axel Schütt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det Gode Liv« kalder TV-2 deres 18. studiealbum. Det lyder jo umiddelbart godt. Som et løfte. Måske vi kan lære noget her? Steffen Brandt har før vist, at han er blandt de skarpeste observatører af livet, som det leves i Dannevang. Så hvordan lyder tilstandsrapporten her i 2015? Kommer han med en opskrift på det løfte, der ligger i albumtitlen? Lever vi »Det Gode Liv«, eller er diagnosen stadig »Nærmest Lykkelig«?

Svaret er – desværre – ikke rigtig nogen af delene. På den måde lover albumtitlen mere, end den kan holde. For mere end en plade båret af et overordnet koncept eller idé, er der tale om endnu en samling solide TV-2-sange, der tematisk aldrig rigtig samler sig i noget større billede.

Men mindre kan også gøre det. Det har det gjort før, og det gør det også denne gang. For man har fortsat fornemmelsen af, at Steffen Brandt og TV-2 kan skrive melodisk iørefaldende sange i søvne. Dem er der en del af her. Sange der flyder ubesværet og allerede første gang lyder som noget, der har taget bo i én for længe siden.

I denne kategori falder numre som »Nu Da Vi Ikke Er Kærester Mere« med sine nøgterne, dalende verselinjer og himmelvendte omkvæd, den ligefremme førstesingle »Frys« og ikke mindst »Lee Harvey Oswald Helmuth«, der har nogle veloplagt associerende vers, men som trækkes ned af et lidt for begivenhedsløst omkvæd.

Solide sange bevares. Men det er også som at se endnu en genudsendelse af et program, man har set rigtig mange gange før. Pladen er derfor bedst, når TV-2 viser vilje til at udfordre deres velkendte formularer i samspil med det unge producerhold bestående af Andreas Sommer (Marie Key) og Mads Bjørn.

Som for eksempel på den horn-udbyggede »Brev Til Mona«, det stærke samarbejde med den unge poptrio Panamah på medrivende »Grib Karpen« og ikke mindst den elektronisk disede »Den Øverste Knap«, der både sampler Jørgen Leth og med ganske få ord får sagt mere end mange andre numre her: »Den øverste knap er et kvælertag / løsner du, vælter det ud / med alt det der er for lidt af«.

Følelsen af deja-vu

Og så er det også sjovt at høre TV-2 gå Pink Floyd i bedene på den store albumlukker »Berlin«. Det lyder virkelig godt. Og ikke rigtig som det TV-2, vi kender. Det samme kan man sige om »Bagud Af Dansen«, der bestemt har gode anslag. Men når TV-2 så vælger at imitere Coldplay i omkvædet, ender sangtitlen desværre som lidt af en profeti.

Det er med andre ord lidt af en blandet fornøjelse at lytte til »Det Gode Liv«. Alt er solidt og driftsikkert. Det kunne være værre, men det kunne bestemt også være bedre. Bandet søger mod nye horisonter, men det er samtidig uden for alvor at give slip på deres fortid. Og det giver altså altså en lidt kedelig deja-vu-følelse indimellem. Det kunne være spændende at høre, hvad der ville ske, hvis de for alvor turde træde ud af komfortzonen næste gang.

Hvem: TV-2
Hvad: »Det Gode Liv«, Universal Music