Når dialog er nøgleordet

Sprudlende og kreativ tonekunst med bassisten Eddie Gomez og pianisten Carsten Dahl.

Selv om det kan føre for vidt at komme ind på, hvad jazz egentligt er for en størrelse, er der med sikkerhed ingen blandt jazzhusets gæster, som på denne onsdag aften er i tvivl om, at det, de bliver konfronteret med, er jazz. Det handler kort sagt om musik, som langt hen ad vejen opstår spontant, men som samtidig er solidt forankret i en række stærke og dybe traditioner. Og så ligger ordet dialog ellers lige for.

Her er kort sagt to musikere, som - i hvert fald i koncertsammenhæng - mødes for første gang på en scene. Den ene er den 67-årige amerikanske bassist Eddie Gomez, som ikke mindst har indskrevet sig i jazzhistorien i kraft af sit samarbejde med den legendariske pianist Bill Evans. Den anden er den 43-årige danske pianist Carsten Dahl, hvis status blandt de ypperste danske nutidsjazzmusikere ikke kan drages i tvivl.

De to musikere tager sådan nogenlunde skiftevis - og ofte med fantasifulde og finurlige fabuleringer - initiativet til musikken, og ud af disen - eller vel snarere som et lyn fra en klar himmel - dukker en i jazzuniverset veletableret melodi som »How Deep Is The Ocean«, »Autumn Leaves« eller »There Is No Greater Love« op. Og så er den store ekskursion i gang.

Eddie Gomez nynner jævnligt med på sit flotklingende og ofte ganske slagtøjsprægede basspil, ligesom Carsten Dahl kan finde på at præparere sine flygelstrenge med diverse fremmedlegemer eller levere rytme med et par trommeviskere. Men primært kører den regulære og tidløse akustiske jazz, og de to musikere kommer - i kraft af lydhørhed og eminent virtuositet - på intet tidspunkt på glatis, tværtimod. De inspirerer uophørligt hinanden, og umærkeligt, underfundigt og nærmest uafbrudt bytter de roller - som solist og akkompagnatør.

Opfindsomheden går virkelig i pingpong i Miles Davis-klassikeren »All Blues«, som Carsten Dahl på fornemste vis lader glide over i den lyriske og udødelige »Over The Rainbow«.

Og så bliver der slutteligt leveret »All The Things You Are« i forrygende uptempo, inden duoen lukker og slukker med jazzballaden over dem alle - »Body and Soul«. Meget mere kan krop og sjæl vel næppe forlange.