MØ kaster både smør og grus i hitmaskineriet

MØ kommer vidt omkring på sin glimrende nye lynudsendte EP, »When I Was Young«.

Den danske popstjerne MØ er aktuel med ny EP. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MØ har i løbet af de seneste par sæsoner rejst længere op i poppens stratosfære end nogen anden dansk kunstner. Okay, Lukas Graham er også godt deroppe af, men udfordringerne er for så vidt de samme: Jo højere man flyver, jo dybere er der også at falde. Skal man blive i poppens stratosfære, er rumskibet nødt til at være ladet med nye hits.

Hvordan det kommer til at gå sangene fra MØs nye EP, der blev udsendt uden videre forskræp i fredags, er naturligvis endnu for tidligt at spå om. Lad os bare nøjes med at sige, at der ud af de seks nye numre i hvert fald er et par stykker, der - med MØ-signaturen intakt - lyder som skræddersyet til at gøre det godt på streamingtjenesterne.

Her tænker jeg især på det velproducerede titelnummer, der udtrykker længsel efter en mere simpel tid over et hypermoderne sammenkog af dancehall, EDM, trap og mutant-soul. Eller de to store længselsfulde kærlighedssange »Linking With You« og »Bb«, hvor MØ igen understreger ikke bare hvor stærk en popsanger, hun er, men også hvor fænomenal hun er til at lave vokalarrangementer.

De tre numre lyder som EP’ens klokkeklare hitmissiler. Men det betyder så også omvendt, at der er et par stykker, hvor MØ tillader sig at gøre noget andet. Numre hvor det hele ikke er bundet op på store drops, åbenlyse synth-hooks og dansegulvs-klare beats.

Åbneren »Roots« er en for MØ usædvanligt dyster sag, der er bygget op omkring tre dybe toner (er det et orgel? En bassaxofon?), der gentages hele nummeret igennem. »There will be no more violence in the house of your heart,« lyder det først, mens det ildevarslende billedsprog lige får et nøk mere, når hun senere ligefrem overvejer, at »put a gun to the thunder inside of my head«. Ikke et ubetinget rart nummer, men ikke desto mindre godt at høre, at hun stadig er villig til at gøre tingene anderledes og insistere på, at livet ikke altid er en dans på roser.

Det er en følelse, der går igen på tværs af alle numrene her. På »Turn My Heart To Stone« zoomer hun ind på alle de flossede følelser efter et brud. »I wish I could turn my heart to stone / I would be better off alone,« lyder det, mens en saxofon kaster blå skygger på et pulserende beat, der simrer elegant under MØs lyse, sårede falset. Og på den afsluttende »Run Away« skruer hun så helt ned for blusset med en nærmest Lana del Rey’sk guitar-båren ballade, hvor hun til allersidst synger sig helt op og ud, hvor vi aldrig har hørt hende før.

Som sådan kommer hun virkelig godt omkring på de bare 20 minutter EP’en varer. Og leverer undervejs noget, der bør kunne konsolidere successen, men samtidig også peger i nye og knap så åbenlyse retninger.


»When I Was Young EP«
★★★★☆☆

Sony Music