Michael Falch i vellykket musikalsk make-over

Den erfarne sanger og sangskriver viser nye sider af sig selv på sit 13. soloalbum.

Pressemateriale i forbindelse med udsendelsen af Michael Falcks 13. soloalbum Fold sammen
Læs mere

Det siges, at vores lykkeniveau tegner en U-formet kurve gennem livet. Vi er lykkeligst i de unge år, skraber statistisk set lykkens bund som 44-årige og bliver så igen gladere for livet, efterhånden som vi bliver ældre. Måske fordi tingene falder mere på plads i takt med, at vi affinder os med vores begrænsninger. Og måske endda lærer at vende dem til vores fordel.

Jeg tror, at Michael Falch vil kunne nikke genkendende til ovenstående. Han startede som fyr og flamme i 80erne, brændte langsomt ud gennem 90erne for så endelig at ramme bunden i starten af 00erne.

Dengang var han midt i fyrrerne. I dag er han netop blevet 60, og han har gennem en årrække været inde i en kreativ stime, der nu kulminerer på hans 13. album i eget navn, »Pludselig alting samtidig«.

Her har Michael Falch i selskab med samarbejdspartnerne Mahler & Bir (Lars Skjærbæk og Christoffer Møller) givet både musikken og produktionen omkring sangene en klædelig overhaling. I mange år har Falch gebærdet sig i et meget traditionelt - nogen vil nok sige kedeligt - og overvejende akustisk udtryk, men her er vi altså ovre i en mere moderne lyd, der trækker tråde til indierock-navne som Arcade Fire og The War On Drugs.

Det lyder på ingen måde påtaget, men derimod som noget, han måske burde have gjort for længe siden. Falch er stadig Falch med sin hæse vokal og eftertænksomme tekster, men nu er der også både vitalitet og lyrisk sug i musikken omkring ham.

»Vogt dig« vibrerer f.eks. hårdt på en syntetisk bas-sekvens. Og når Falch besynger en eksistentiel krisetilstand på »Mod indre uro« bliver følelserne både forstærket og dulmet af flimrende guitar-arpeggioer og dramatiske strygere, mens både vokal og arrangement bruser sejt som en ældre Springsteen på sange som »Tavs som en elevator«, »Sigter efter Månen« og »Er det sådan du er?«.

Enkelte steder finder Falch sig ikke helt til rette i de nye musikalsk omgivelser, og balladerne står generelt mindre stærkt. Men det er en mindre anke på en overordnet flot plade, der viser nye sider af én af landets mest erfarne sangere og sangskrivere.

Hvem: Michael Falch

Hvad: Pludselig alting samtidig, Universal Music