Kommunen har lukket pengekassen: Nu genopfinder Montmartre sig selv

Efter at København Kommune har frataget sin årlige støtte på 700.000 kroner til jazzhuset i Store Regnegade, vælger ledelsen at gå nye veje.

Dr. Lonnie Smith Organ Trio i Jazzhus Montmartre 27. februar 2016. Fold sammen
Læs mere

En kulturinstitution, der får frataget en offentlig støtte, hengiver sig sjældent til optimistiske toner.

Det er ikke desto mindre tilfældet for Jazzhus Montmartre, som nu ikke længere skal modtage Københavns Kommunes årlige bidrag på 700.000 kr. til stedets samlede budget på 6.500.000 kr.

I en skrivelse fra jazzhusets stifter og ejer, Rune Bech, lyder det nemlig, at det legendariske Jazzhus Montmartre vil genopfinde sig selv i en gennemgribende relancering af kulturinstitutionen, der tidligere i år blev kåret som en af Europas ti bedste jazzklubber af den britiske avis The Guardian.

»Frem for at gå i sort ser vi beslutningen som en chance for at genopfinde Montmartre på et nyt grundlag med nye støtter. Derfor rækker vi nu hånden ud til alle gode jazz- og kulturelskere om at melde sig med forslag eller få en rolle i tilblivelsen af det nye Montmartre. Bestyrelsen har brug for både ideer, folk og økonomiske garanter, som har lyst til at blive en del af dette unikke kultursted,« lyder det videre fra Rune Bech.

Jazzhuset i Store Regnegade åbnede i 1959 og havde sin storhedstid i 1960erne, da ejeren, Herluf Kamp-Larsen, sørgede for en kontinuerlig strøm af internationale musikere, der spillede jazz på et højere kunstnerisk niveau, end man almindeligvis var vant til i den danske hovedstad. På sigt holdt økomonien ikke, og stedet lukkede i 1976.

Herefter var der i årene 1976-1995 et Montmartre i Nørregade, og så var det på alle måder overraskende, at Rune Bech sammen med pianisten Niels Lan Doky i maj 2010 kunne slå dørene op til et Jazzhus Montmartre, tilmed i de oprindelige lokaler i Store Regnegade.

Siden har stedet – helt i den ægte Montmartre-tradition – præsenteret jazz på et kvalitativt højt niveau, hyppigt med prominente internationale musikere.

Og om fremtiden siger Rune Bech: »Indtil videre er planen at udbyde en perlerække af koncerter frem til nytår. Hvis økonomien falder på plads, forventer vi derefter at holde en kort pause i begyndelsen af det nye år og komme stærkt tilbage med det bedste af det gamle Montmartre samt en række nye initiativer.«