Klassisk og rytmisk musik mødes og nordisk croon opstår

Med filharmonikerne Copenhagen Phil i ryggen har Nikolaj Nørlund skabt den cinematisk pirrende kærlighedssuite »Skamskudte Fugle«.

Albummet »Skamskudte Fugle« er det andet samarbejde mellem sangskriveren Nikolaj Nørlund og symfoniorkesteret Copenhagen Phil. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR Ari Zelenko

Stævnemødet mellem rockpoeten Nikolaj Nørlund og mægtige Copenhagen Phil, der i vinteren 2016 udmøntede sig i det smukt forløste udspil »Villa« smagte tilsyneladende af mere. Det kaldte på en sequel, som det hedder med en term lånt fra filmens verden.

Og det giver mening at se mod biografmørket og Hollywoods klassiske periode i 1930erne og 1940erne, da den cinematiske og melodramatiske partiturmusik på parternes andet albumsamarbejde, aktuelle »Skamskudte Fugle«, emmer af den type fængslende kærlighedshistorier og glinsende glamour man forbinder med det store lærreds fortællinger.

Nærværende opfølger er en kærlighedssuite, hvori forelskelsens irrationelle, omskiftelige, overrumplende og poetiske væsen sættes i musik.

Albummet kan høres som et symfonisk lydspor til lidenskabelige hjerter, unge forelskedes sårbare elskovskamre, der først smelter sammen og siden brister. En amourøs cyklus for kærlighedens fire årstider med Nørlund som instruktør.

Musikalsk tages tråden fra »Villa« op, hvor klassisk møder rytmisk, de to fletter fingre og sød fælles musik opstår. Eller rettere nordisk croon, som Nørlund selv døber albummets blide og forførende klangrum.

Sammensmeltningen mellem de to væsensforskellige musikalske verdener besidder måske ikke helt samme overraskelsesmoment her i anden omgang, men albummet fremstår ikke desto mindre mere fuldbyrdet end forgængeren. Parternes indsatser smelter mere naturlig sammen og resultatet hæver sig fra pirrende eksperiment til helstøbt værk. Lidt på samme måde, som når hvad der var tiltænkt som en flygtig engangsflirt går hen og udvikler sig til noget mere fast.

Nikolaj Nørlund med Copenhagen Phil
»Skamskudte Fugle«

★★★★★☆
Auditorium

Lyt til albummet her: