Kira Skov synger sig gennem sit livs sorg på nyt bevægende album

Den danske sanger og sangskriver mistede sidste år sin partner i både kærligheden og musikken.

16BKUKIRA-SKOV-104959-593.jpg
Foto: Christian Larsen (PR)

Da den 39-årige bassist og komponist Nicolai Munch-Hansen på tragisk vis døde en februarnat sidste år, mistede Kira Skov ikke bare sin elskede mand og faderen til sin søn. Hun mistede også sin tætteste musikalske samarbejdspartner.

Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, hvordan man som menneske rejser sig igen efter sådan et tab. Men for en sanger og sangskriver som Kira Skov, der om nogen har haft mørket og melankolien som sit musikalske grundstof, har der selvfølgelig kun været ét at gøre: Skrive og synge sig igennem tabet og smerten.

Og det er det, hun gør på sit nye album »The Echo Of You«, der tager lytteren med på en bevægende og meget personlig rejse gennem hendes sorgproces. Kunstnerisk bearbejdet og poetisk formuleret ganske vist, men tydeligvis udsprunget af konkret levet liv og død.

Allerede på albumcoveret mødes vi af et sort/hvid-fotografi af Nicolai Munch-Hansen, der ligger helt tæt op ad Kira Skov med blikket rettet direkte ind i kameraet og videre ud mod os. Som et blik fra hinsides. Til stede og så alligevel overhovedet ikke.

Nicolai Munch-Hansen i Kira Skovs favn på albumcoveret. Fold sammen
Læs mere

Det er lige præcis den følelse, som går igen flere steder på pladen. Helt bogstaveligt på den afsluttende »I Tried To Look Into Your Eyes In A Photograph Today«. Men også i mere overført betydning på titelnummeret, hvor Kira Skov synger om alle de fysiske såvel som følelsesmæssige spor, han har efterladt. Nogle forsvinder langsomt, andre binder dem sammen for stedse: »The exchange of a million kisses / the parting uniting of cells / that keeps you in my body / and a part of me down in your grave«.

Andetsteds på den smukke folk-ballade »Lilac Sky« iscenesættes noget så sjældent som en duet fra hinsides, når den amerikanske sanger Bonnie Prince Billie giver stemme til Nicolai Munch Hansens genfærd. »How I wish to turn around again / walk away from death’s caress / into your arms, love and warmth again,« synger han indfølt, inden Kira Skov stemmer i på det rørende enkle omkvæd: »We shall meet in the light / walk in love / husband and wife«.

Det er et af den slags numre, der virkelig understreger kunstens (helende) potentialer. Tænk sig at have oplevet så stort et tab og så have mulighed for – og ikke mindst evnerne til – at åbne sådan en portal gennem musikken. Og derved ikke bare give form og sprog til det ubærlige, men også hylde og mindes en mand og musiker i selve det medium, der betød så meget for ham. Og som på mange måder var det store omdrejningspunkt i deres fælles liv; et sprog, de begge talte.

Rundt om Kira Skov spilles der med lyrisk finesse og tilbageholdt åndedræt af et hold erfarne musikere og producere, hvoraf mange havde nære personlige og musikalske forhold til Nicolai Munch-Hansen. Lyden er tæt, og hvert eneste anslag, tone og gestus er følt. Det er lyden af mennesker, der slår ring om Kira Skov i sorgens stund. Opsatte på at realisere hendes sange og gøre deres vens minde ære.

Det ville være forkert at kalde albummet en udsøgt fornøjelse. Dertil er omstændighederne alt for sørgelige.

Men Kira Skov er om ikke andet lykkedes med at skabe et både helstøbt og kunstnerisk vægtigt værk ud af sit livs tragedie. Og har som sådan fået noget meningsfuldt ud af det helt igennem meningsløse.

Kira Skov
»The Echo Of You«
★★★★★☆

Stunt Records