Kelis uden hokus pokus

Amerikanske Kelis er trådt et par skridt tilbage på sit nye album »Food«, der byder både på storladen soul og lejrbålsguitar.

Kelis er trådt et par skridt tilbage – til den soul, hun er formet af som kunstner. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

Indrømmet, den amerikanske sangerinde Kelis har ikke gjort det store væsen af sig siden hun i 2003 lagde verden ned med det absolut fremragende og nytænkende RnB-album »Tasty«.

Det er blot blevet til et par udgivelser, der pendulerede lidt rundt mellem electronica og dance, men på ingen måde indeholdt den på én gang hitpotente og inderlige følsomhed, som numre som »Trick Me«, »Milkshake« eller »Sugar Honey Iced Tea« havde fra »Tasty«-albummet.

Men på hendes nye album, »Food«, virker det som om, at Kelis er trådt et par skridt tilbage og har grebet fat om selve roden i den soulgenre, hun er formet af som kunstner. Som hun selv synger på albummets første skæring, »Breakfast«: »This is the real thing«. Den ægte vare uden alt for mange forstyrrende genreforskydninger og hokus pokus i produktionen. Og en af garanterne for det har være producer Dave Sitek, blandt andet kendt for sit samarbejde med The Yeah Yeah Yeahs, der sammen med Kelis i sit hjemmestudie i Los Angeles har sørget for at holde foden let på pedalen.

Og hans indflydelse høres tydeligt på et nummer som eksempelvis »Jerk Ribs«, der, uden at der går retrolyd i den, bæres frem på frække blæsere og strygere. Det er på én gang både rent og storladent og står fint til Kelis’ lettere hæse og sexede vokal, der oven i købet får ekstra nærvær, når tempoet skrues ned og lyden dæmpes som på den smukke »Floyd«, »Biscuits n’ Gravy«, eller der går ren singer-songwriter i den med ren lejrbålsguitar på »Bless the Telephone«.

Egentlig hitpotenitale er det dog svært at få øje på. »Food« er nærmere et album, der skal høres i sin helhed og vinder ved gentagelsen, og det er vel heller ikke helt dårligt endda. Kelis er en sangerinde, der ikke masse­produceres, men holder sin egen kunstneriske fane højt og i øvrigt ville have klædt programmet på Roskilde Festival gevaldigt. Til gengæld kan man så i år høre hende live på årets Nibe Festival, hvilket må siges at være et gedigent scoop.

Hvem: Kelis.

Hvad: »Food«, Playground.