Insta-fænomen og teen-rapper Lil Yachty lyder finurlig og overfladisk på debutalbum

19-årige Lil Yachty ser sig selv som et brand. Det kan høres på hans debutalbum »Teenage Emotions«, hvis tyggegummi-trap er både underholdende og hul.

Lil Yachty er søn af Venita og Shannon McCollum, men også af internettet. Som rapper brød den 19-årige amerikaner Miles McCollum aka Lil Yachty igennem sidste år med mixtapet »Lil Boat«, men forinden havde han på Instagram ihærdigt hashtagget sig vej til et sponsorat fra tøjfirmaet Nautica. Sprite og Target fulgte hurtigt trop. Yachty, Boat, Nautica? Synergien fejler ikke noget hos manden, der omtaler sig selv som et brand og får hip-hop purister til at harcelere over hans ’manglende’ ærbødighed overfor koryfæer som Biggie og Tupac.

At lytte til Yachtys debutalbum »Teenage Emotions« minder om at surfe internettet. Nogle gange støder man på overraskelser. Andre gange ender man med at spilde tiden på bagateller og sidde tilbage med en flad følelse.

I februar troppede Yachty op til Grammy Awards iført regnbuefarvede grills, et pudsigt, børnevenligt take på hip-hop kulturens tandsmykker. »Teenage Emotions« lyder også bedst, når Yachty bløder trap-genrens issyl-synths og følelseskolde attituder op med muntre melodier, der kunne være indspillet på legetøjskeyboards. »Bubblegum trap« kalder Yachty selv musikken.

»FYI (Know Now)« starter med en ringe ’yo mama’-kommentar, men synth’en, der pludrer som baby-uro, opvejer for ’joken’. Også »Priorities« spreder glæde med få midler: kukkende fløjtefigurer, neon-summende synth-bas og en Yachty, der snak-rapper om at prioritere ’dårligt.’ Han har sagt »fuck school and fuck the rules«, men det fungerer indtil videre for ham.

Yachtys tendens til vage tekster er til gengæld ikke imponerende. Når han rapper om »miscellaneous occasions where I needed you« er det ikke relaterbart. Det er bare dovent.
Det lykkes ham heller ikke at holde fast i den bekymringsfrie attitude på »Better«, der trods sit sukkersøde, caribiske islæt udtrykker kedelig FOMO: »Everything in life could always be better /
Don't settle for less 'cause then you miss out on more«.

Men i tilfældet »Teenage Emotions« er mere ikke det jeg savner. Tværtimod. Albummet er 21 numre og udmattende langt. Yachty vil sikkert anfægte, at han blot vil give sine fans mulighed for at opleve alle facetterne af hans personlighed, og han gør et sløjt forsøg på at etablere de adskilte alterego’er Boat (aggressivt glammende rapper, der er glad for sex, penge og Bentley biler) og Yachty (fjoget, halvsnøvlende rapper, der er glad for sex, penge og Bentley biler). Mon ikke den lange trackliste også handler om at sikre sig flest mulige streams?

Er der holdbarhed i Lil Yachtys tyggegummi-trap? Who knows? Det vil internettet vise.

Hvem: Lil Yachty

Hvad: »Teenage Emotions«, Capital/Universal Music Denmark