Indierock-pionererne Pixies sprudler på trods

De indflydelsesrige amerikanske indierockere Pixies er aktuelle med »Head Carrier«, deres andet album siden gendannelsen i 2004.

Indierockerne pixies har netop udgivet deres nye album »Head Carrier«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Nirvanas »Nevermind« har lige fejret 25-års jubilæum. Men milepælen havde næppe lydt, som den gør, havde det ikke været for Pixies.

Kurt Cobain fortalte engang i et interview, at han med grungehymnen »Smells Like Teen Spirit« bevidst gik efter at stjæle med arme og ben fra Boston-kvartettens sound.

Den fascination var han ikke ene om. Pixies’ fem udgivelser fra 1987-1991 er alle af høj kvalitet og står stadig som nogle af indierockens mest skelsættende og indflydelsesrige plader fra perioden.

Siden opløstes Pixies i 1993 efter intern strid mellem især bandleder Black Francis og bassisten Kim Deal, men i 2004 samledes firkløveret igen og har siden turneret on-and-off.

I 2013 forlod Deal bandet, som i hendes fravær året efter endelig udgav et nyt album, 23 år efter den oprindelige svanesang »Trompe Le Monde«. Resultatet var imidlertid den undervældende efternøler »Indie Cindy«, hvor dagsformen var fjernt fra fordums tinder.

For bandet selv smagte det dog tilsyneladende af mere. Så meget, at det nu igen er aktuelt. Denne gang med den langt mere sprudlende »Head Carrier«.

Albummet er det første med den nye bassist Paz Lenchantin, hvis bidrag bestemt er acceptabelt, men det er nu alligevel svært at glemme savnet af Deals cool og nonchalante kor-suk i dynamisk kispusleg med Francis’ iltre snerren. En kombination, der altid har været en kerneingrediens i Pixies’ lyd.

Lenchantins vokal er mindre opildnende. På »All I Think About Now«, hvor hun synger for, falder hun igennem som en usensuel Deal-kopi.

Det hjælper heller ikke ligefrem, at sangen dovent planker sin guitarfigur fra bandets egen klassiker »Where Is My Mind?«.

Så er der straks mere fyrig vitalitet i skæringer som den 60er-surfpoppede »Classic Masher«, det savtakkede punkbrag »Baals Back«, den vanvidsrablende »Um Chagga Lagga«, og den melodisk medrivende »Tenement Song«.

Pixies anno 2016 er således ikke længere nogen toneangivende rockurkraft, men »Head Carrier« er bestemt et godkendt udspil fra de gamle pionerer.

Hvem: Pixies

Hvad: »Head Carrier«

Hør albummet her: