Horror, fest og socialrealisme

Suspekt Albertslund-gruppen Suspekt cementerede fredag deres status som nationens førende rapnavn med en optræden præget af perversioner, bekendelser og folkefest.

Der var masser af maskeringer på scenen, da Suspekt optrådte i Vega. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ditte Valente

Efter fredag aften i Vega er det officielt: Suspekt fra Albertslund er nationens p.t. førende rapnavn.

Og det er ikke en nyhed, som vil falde i god jord hos dem, der elsker rap som noget hyggeligt gøgl, hvor MC Einar rimer »poptøs« på »topløs«. Suspekt er knallertbøller fra Albertslund, der rapper om proletarmanerer og kopulering i buskene, og som dikterer »sut den op fra slap« af sit publikum. Suspekt er alt det, deres fans’ 68er-forældre har advaret dem imod, og de er det med overskud, patos og varme.

I efteråret udkom Suspekts tredje album »Prima Nocte« til klapsalver fra anmelderne. Her indfrier kvartetten det, den har lovet gennem de seneste snart ti år: Pladen er et mørkt epos af forstadsspleen, drengerøvsblær, bekendelseslyrik og groteske volds- og sex-fantasier, rappet af de to illusionsløse gladiatorer Bai-D og Orgi-E, og produceret af den internationalt succesfulde duo Rune Rask og Troo.L.S. Hvis pladen var en film, ville den skizofrent og konstant flimre mellem horror, socialrealisme og komedie, og det gjorde Suspekts store svendeprøve i et udsolgt Vega også.

Kraftfuld genremusik
Fra pornotableauet »Kinky Fætter« over den barokke splatterfilm »Det’ Ik’ Vores« til det kontemplative erindringsdrama »Midt I En Drøm« overbeviste Suspekt alt og alle om deres kraftfuldt effektive genremusik og pågående ordgaver. Orgi-E og Bai-D afsøgte scenekanten som rastløse kamphunde, mens Rune Rask og Troo.L.S holdt sig til bagmændenes drejebog.

Og under det afsluttende nummer, den sublime vestegnshymne »Proletar«, indtraf et smukt øjeblik, da de allerfleste sjæle i Store Vega lod alle forbehold falde og lod labberne duve med på sangens uimodsigelige beat. Da faldt Suspekts masker i en dødsensærlig og rytmisk gribende på godt bog ondt-hyldest til den mentalitet, der har skabt gruppen.

For maskering havde der været masser af, ikke mindst på scenens halve snes kutteklædte og fakkelbærende piger, der undervejs smed både det ene og andet, så de stod tilbage i en slags »Eyes Wide Shut«-positur, iført bikini og barokke ansigtsmasker. Men hos Suspekt er den slags ikke hjernedødt lir, det er en forfølgelse af en perversion, der har mere til fælles med Fellini end Snoop Dogg.

Den slags udforskninger af de indre linjer kan man mene om, hvad man vil, men Suspekt gik hele vejen med dem – sammen med et publikum, der var klar til at gå med. Er du?