Guld gravet frem fra glemslen

Den alt andet end velkendte amerikanske sangerinde Bea Abbott var i 1957 i pladestudiet med et hold lige så lidt velkendte musikere, herunder violinisten Hal Otis og harmonikaspilleren Joe Vito. Lyt!

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et års tid siden anmeldte jeg – med såvel overraskelse som glæde – en plade med en for mig ukendt amerikansk sangerinde ved navn Teddi King. Hun huserede i 1950erne, og nu har jeg så fået endnu et overraskende positivt pust fra samme epoke i form af en udgivelse fra den mindst lige så ukendte sangerinde Bea Abbott.

Hun levede fra 1925 til 2007 og indspillede sin eneste LP i eget navn i november 1957. Her blev hun akkompagneret af violinisten Hal Otis og hans kvintet, som i samme måned indspillede en LP – med Bea Abbott som gæstesolist. Nu er de to LPer samlet på en CD, som er værd at lægge ører til.

Bea Abbott, der henter sit repertoire i den store amerikanske sangbog, er en charmerende og sensitiv – men aldrig voluminøs eller vulgær – sangerinde, som swinger solidt og koket i velgyngende numre som »Just You Just Me« og »Almost Like Being In Love«. Det forhindrer hende ikke i primært at fascinere som ballade-fortolker. Her giver hun med en troværdighed og en skrøbelighed, som kan lede tankerne hen på en stjerne fra vor tid, Melody Gardot, såvel intime som fortrolige versioner af klassikere som »The Very Thought of You«, »My Funny Valentine« og »It Had To Be You«. Og hele vejen er det med et fint og stemnings-stimulerende akkompagnement.

Energi og balance

Ja, det er faktisk ikke til nogen skade, at den fornemme kvintet afrunder udgivelsen med otte instrumentalnumre. Hal Otis (1922-1974) kan som jazzviolinist give gode associationer til danske Svend Asmussen, franske Stephane Grappelli og amerikanske Stuff Smith, og derudover er han – med sin energi og sin elegance – bare helt sin egen.

Nyt bekendtskab

I lighed med Bea Abbott er Hal Otis et nyt bekendtskab for mig, og det samme er hans glimrende musikere, guitaristen John Gray, bassisten Lennie Miller, trommeslageren Nicke Addante og – nok så bemærkelsesværdigt – harmonikaspilleren Joe Vito (1930-2010). Ja, uanset hvordan man ellers måtte have det med harmonikaen som jazzinstrument, så er Joe Vito bare en mester, som med sine originale klange og sine liflige tonerækker sætter de sidste prikker over i’et på denne opløftende udgivelse.

Hvem: Bea Abbott with Hal Otis Quintet.

Hvad: »The Too, Too Marvelous«. Fresh Sound Records/Jazzcup.