Fredrik Lundin vender tilbage til nye eventyr

Saxofonisten Fredrik Lundin har samlet et hold af unge polsk/svensk/danske løver for at byde på lettere dyster og ret så energiladet nutidsmusik

Saxofonisten Fredrik Lundin. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Fredrik Lundin

5 Go Adventuring Again

Stunt Records

»Tilbage til start«. Det er den eneste dansksprogede titel på nærværende album. Og ifølge kapelmesterens omslagsnoter henviser den til det faktum, at vi nogle gange må vende tilbage til vores udgangspunkt for at samle op på det, vi har tabt undervejs.

Hvad angår Fredrik Lundin, så forholder det sig sådan, at han i begyndelsen af 1980erne tog turen fra Helsingør til hovedstaden, hvor hans ankomst ikke gik stille hen. I hvert fald ikke på jazzscenen, der netop trængte til det friske pust, som den unge saxofonist var i stand til at bidrage med.

Ganske vist blev der også dengang spillet megen god jazz i København, men helt klart var den elektriske fusionsmusik, der i et årti havde været fremherskende, så småt ved at tabe pusten. Og dukkede Fredrik Lundin så op med noget helt nyt?

Faktisk var han blandt de unge jazzmusikere, der vendte blikket nogle årtier tilbage, til grænselandet mellem hardbop og avantgarde. Og tilmed optrådte disse musikere i ulastelige habitter, hvilket fik onde tunger i jazzmiljøet til at tale om neo-konservatisme.

Det uomtvistelige friske pust bestod så af nye farver og ny energi, leveret af musikere med autoritet, personlighed og en tidløs, jazzmusikalsk urkraft.

Siden dengang har den nu 54-årige Fredrik Lundin kørt ud ad mange tangenter, og med denne udgivelse er han på mange måder vendt tilbage til start. Til en bred akustisk jazztradition, men uden nostalgi og med en fornyet og erfaringsmættet styrke.

Sammen med et hold af den københavnske jazzscenes unge løver – den polske trompetist Tomasz Dabrowski, de to svenskere, basunisten Petter Hängsel og bassisten Joel Illerhag, og den danske trommeslager Anders Provis – har saxofonisten skabt ensemblet De Fem på nye Eventyr. Og her er eventyrrejsen så fastholdt på et album, som ifølge titler og omslagsnoter primært omhandler mystik og mørke.

Således kan man indledningsvis møde »The Hound of Baskerville«, hvor stemningen anslås af en buestrøgen kontrabas, inden blæserne sniger sig ind for snart at give plads til en emotionel stærk og ganske ensom trompet. Et trommespil igangsætter ensemblet, og i en hidsig mol-melodi skiller Fredrik Lundin sig ud for at levere et magtfuldt, medrivende og mesterligt spil på sin tenorsaxofon.

Efterfølgeren »Crumplin Castles« handler om ruiner og dermed om storhed og fald, og også her anslår en ensom trompet stemningen, inden ensemblet sekunderer bassistens frembrusende og farefulde færd.

Jo, man kan minutiøst lade omslagsnoterne være en slags facitliste til de 10 nye Lundin-værker, men man kan også bare give sig tid og rum til at lytte til musikken fra ende til anden. Bare modtage den og opleve den, som man nu selv vil.

Vel er udtrykket da lidt dystert i betrækket, men overordnet er der tale om en gang eminent og energiladet nutidsmusik, skabt af fem fremragende musikere – med masser af eventyrlyst.

Fredrik Lundin - cover Fold sammen
Læs mere

Saxofonisten Fredrik Lundin. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere