Frankie i overflod - fire fremragende bokssæt

Sangeren Frank Sinatra, der blev født for 100 år siden, er hverken gemt eller glemt. Og trænger man til et genhør og/eller en opdatering, så er der fire – både friske og fornemme – bokssæt at lægge ører til.

Grace Kelly omgivet af Bing Crosby og Frank Sinatra i filmen »High Society« 1956. Foto: AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvor skal man begynde, og hvor skal man ende, når det handler om Frank Sinatra? For det gør det. I år er det nemlig 100 år siden, han blev født, og den slags må jo føre til ekstra fokus på den hedengangne amerikanske sanger, skuespiller og entertainer.

Ingen tvivl om, at det primært er i førstnævnte rolle, han har skrevet sig ind i verdenshistorien, og hvad enten man er fortrolig med sangerens format eller er ren novice på området, så er det godt lige at danne sig et overblik, søge noget repræsentativt, ja, bare noget rigtigt godt. Og det sidste giver ingen vanskeligheder. Tværtimod. Det mest korrekte er selvfølgelig at gå på jagt og opkøbe alt, hvad man kan finde af Frank Sinatras oprindelige vinyl-udgivelser. Men der er også en enklere vej, idet man til en utroligt overkommelig pris kan anskaffe sig et enormt udvalg af mandens værker, genudgivet på CDer af nogle let obskure sydeuropæiske pladeselskaber. Jo, helt klart spekuleres der i udløbsdatoer for ophavsrettigheder, men disse produkter er faktisk så – på alle måder – gennemarbejdede, at det bare er en fryd for såvel menigmand som supernørd.

Så lad os begynde med begyndelsen, altså årene 1940-1942, hvor Frank Sinatra var vokalsolist hos Tommy Dorsey, der var kapelmester for et af swingtidens betydeligste orkestre og tilmed en mesterlig basunist. Netop Dorseys bløde og velformulerede spil var en væsentlig inspiration for den unge sanger, og her får vi så ikke færre end 99 numre, der både er velklingende og velswingende. Man hører en sanger med et drenget – ja, ofte nærmest genert – udtryk. Men smukt er det, og ikke sært, at Frank Sinatra udviklede sig til det helt store teenage-idol. Og snart også til den helt store crooner.

Ikke desto mindre fulgte tider med markante nedture, men heldigvis skulle Frank Sinatra i 1953 tegne kontrakt med selskabet Capitol, hvilket resten af årtiet afstedkom en række monumentale LPer. I det aktuelle Masterworks-sæt får vi 12 stykker fra Capitol og tre fra Reprise, samlet – og suppleret med diverse bonus-tracks – på ni CDer. Det er ikke mindre end overvældende!

Store værker fra den amerikanske sangbog

Med fremragende orkesterledere og arrangører, først og fremmest Nelson Riddle og Billy May, kører det bare elegant af sted med eviggrønne værker fra den store amerikanske sangbog, fortolket med en smidighed, en modenhed og ikke mindst en helt personlig og troværdighedsskabende frasering. Vi får regulært swingende big band jazz på LPer som »Come Dance With Me« og »Come Swing With Me«, og dertil er der blød og uovertruffen formidling af ballader på »In The Wee Small Hours« og »Only The Lonely«.

Sideløbende med LPerne fik Frank Sinatra udsendt et hav af singleplader, som nu også er blevet samlet i et bokssæt, hvilket vil sige 100 sange på fire CDer. Der er tale om en lidt blandet landhandel, generelt dog af høj kvalitet – med såvel udpluk fra LPerne som tidstypiske popting. Der er således hentet numre fra en del af de film, som Frank Sinatra medvirkede i, eksempelvis fra 1956 den populære »High Society«, som byder på en række fornemme Cole Porter-sange, heriblandt »Well Did You Evah« og »Who Wants To Be A Millionaire«, som Frank Sinatra fortolker i duet med henholdsvis Bing Crosby og Celeste Holm.

Jo, Frank Sinatra var en flittig filmskuespiller, hvorfor der naturligvis også er kommet en dobbelt-CD med 50 numre fra diverse strimler i perioden 1943-1962. Også her er der tale om en gedigen udgivelse, om end man kan undre sig over, at numrene ikke ligger kronologisk. Den lidt sære spredte fægtning er dog til at leve med og giver måske også en ekstra nuanceret oplevelse.

Vi får klassikere som temaet fra »From Here To Eternity«, en film, der gav Frank Sinatra såvel en Oscar som et comeback, og dertil kommer Cole Porters »I Love Paris« og »C’est Manifique« fra »Can Can«, Richard Rodgers’ »I Could Write A Book« og »The Lady is a Tramp« fra »Pal Joey«, Jule Stynes »Three Coins In The Fountain« fra filmen af samme navn og rigtigt mange andre fornøjelige ting.

Udgivelsen afrundes med fire numre fra 1947-filmen »It Happened In Brooklyn«, hvor Frank Sinatra er i muntert selskab med komikeren Jimmy Durante i »The Song’s Gonna Come From Your Heart«, og hvor han – charmerende og overraskende – synger duet med Kathryn Grayson i »Lá Ci Darem La Mano« fra Mozarts opera »Don Giovanni«! Nyd den - og nyd også scenen på youtube!

Hvem: Frank Sinatra:

5 stjerner

Hvad: »Complete Studio Recordings with Tommy Dorsey«. One Records

6 stjerner

Hvad: »Masterworks – The 1954-61 Albums«. Masterworks Series

5 stjerner

Hvad: »The 1953-1961 Singles«. One Records

5 stjerner

Hvad: »At The Movies«. Black Coffee Records

Salg/Distrubution: Jazzcup