Fra anarkist til klovn

Koncert. Busta Rhymes Den engang så uregerlige rapper Busta Rhymes forsøgte at købe publikum i KB-Hallen med pebernødder.

Busta Rhymes er i den grad faldet af på den. Foto: Reimar Juul Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du enig med avisens anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Når man har reduceret sig selv til pauseklovn, så er det ligesom bedst for alle parter, hvis man anstrenger sig for at være lidt sjov.

Der var engang, hvor Busta Rhymes havde vigtigere ting at tænke på end den slags lige så indlysende som uambitiøse ligninger. For op gennem 1990erne betød han faktisk noget. På vrælende, rodede hits som »Scenario« og »Woo-Hah!! Got You All in Check« maste han tiltrængt anarki ind i en hip hop-verden regeret af trætte gangsta-kloner. Men den form for kulturelt modspil yder han ikke længere nogen, nu sover han tværtimod i ske med gangsta rap-gudfaderen Dr. Dre, der i dag udgiver Bustas plader.

Med andre ord har han gennem årene reduceret sine uregerlige sprællemandstendenser til et vip med en bebjældet fod i den allermest kommercielle del af hip hop-land, og sikkert derfor er hans seneste album, »The Big Bang«, det hurtigst sælgende i hans nu snart 20-årige karriere. Alligevel var KB-Hallen knap nok fyldt, da Busta, Spliff Star - hans herlige gummifjæs af et sidekick - og den effektive DJ Scratch gik på scenen. Hvor Busta Rhymes' stemme straks åbenbarede sig som det unikum, den stadig er: Hæs, umulig at tage fejl af og med eksplosion som et forladergevær. Når han i sange som »Break Ya Neck« endda skruede sit ordgøgl grotesk op i tempo, var det lige så umuligt at udlede deciderede ord, som det var ikke at gå på røven over manden som tungetalende freakshowfænomen.

I det hele taget er det sjældent, at Busta Rhymes giver os grund til at citere ham. Det er hans udadvendte drive, der fascinerer snarere end den spredte lyriske bling-bling. Og så meget højere lød det store brag, da han hurtigt faldt igennem som entertainer. Han trak sine synge med- og klovnerutiner alt for langt ud - hvoraf stort set samtlige oven i købet var fornærmende sjælløse gentagelser fra 2003, da rapperen sidst besøgte Danmark:

»Hvis I synes, at det her var det vildeste show nogensinde, og at I lige har set en af hip hops største performere, så lav noget larm!« skreg Spliff Star.

Han skulle råbe det tre gange, før han fik et bare hæderligt brøl i den modsatte retning. Men hvis man kun investerer pebernødder, kan man heller ikke forvente andet, end at publikum reagerer som en flok gamle nisser.

Redaktionen kan forkorte i indlæg. Din mening kan blive bragt både i avisen og på www.berlingske.dk.

Med venlig hilsen

Berlingske Tidendes Netredaktion