Fortabt i ekstremernes vildnis

Mørkemanden Scott Walkers samarbejde med doom-metal-legenderne Sunn O))) er en underligt forudsigelig omgang, der understreger, hvorfor livet sommetider er for kort til avantgarde.

»Doused« af Scott Walker og Sunn O))) Fold sammen
Læs mere

Kan et album både sprænge alle normale musikalske rammer og samtidig være drønhamrende forudsigeligt? Det lyder måske som verdens største selvmodsigelse. Men det er faktisk lidt det, der er på spil på »Doused«, det nye musikalske stormagtsmøde mellem den excentriske avantgarde-crooner Scott Walker og doom-metal-pionererne Sunn O))).

For fans af ekstremmusik har udsigterne til en fællesplade fra de to alternative giganter ellers været imødeset. Begge har bevæget sig ud af deres helt egne ufarbare veje langt uden om den musikalske mainstream og skabt unik kunst ude i ekstremernes vildnis. Alligevel lød mødet mellem de musikalske enere på papiret som noget af det mest oplagte overhovedet.

For har man bare fulgt lidt med i, hvad de to navne har trakteret med i de seneste mange år, så kunne man næsten også høre musikken for sig på forhånd: Lange abstrakte forløb med masser af lavfrekvente, dronende guitarer fra Sunn O))) med Scott Walkers skælvende horror-croon tronende på toppen som en kransekagefigur fra helvede.

Lyder ikke som noget som helst andet

Og ja, det er faktisk også nogenlunde sådan, det lyder, når man med rystende hænder får mingeleret høretelefonerne om ørerne og trykket play. Fem numre på hver omkring ti minutters varighed, der er som designet til at skabe ubehag og ryste centralnervesystemet. Og det lykkes da også for dem. Ligesom det lykkes dem at lave noget, der ikke lyder som noget som helst andet derude. Men det er samtidig også så latterligt prætentiøst og næsten parodisk yderligtgående, at det er svært at tage seriøst.

Det føles mest af alt som den lydlige ækvivalent til den der scene i »A Clockwork Orange«, hvor hovedpersonen, Alex, tvinges til at sidde i timevis og se filmklip med verdens vederstyggeligheder. På »Doused« foregår alle dårligdommene så bare i slowmotion i stedet for i Kubricks opskruede montagestil.

Men hvor forsøget i filmen skaber en adfærdsændring hos hovedpersonen, for hvem volden ender med at virke som antabus på en alkoholiker, så ændrer det her album ikke en tøddel hos denne lytter. For på trods af sin ekstremisme er det præcis, hvad man havde forventet. Og det er alt andet lige lidt skuffende, når det kommer fra dén kant.

Hvem: Scott Walker + Sunn O))). Hvad: »Doused«, 4AD/Playground.