Emil Stabil delte joints, lol og venner med Arena

Den danske rapper skabte en fjollet fest på Arena, der dog blev punkteret af en gæstende vens kapitalbrøler.

rf2017
Emil Stabil spiller på Roskilde Festival på Arena den 1. juli, 2017.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Som rapperen—eller måske snarere kuratoren? Lol-personen?—Emil Stabil selv slog fast var det ikke hans mål at give en koncert, men at skabe en fest. Til det formål var tiden og stedet perfekt: lørdag kl. 14 på Arena. Det meste af tiden var Emil Stabil og hans medbragte venner garant for en fornøden opkvikker til de fremmødte, hvoraf mange nok havde drukket, røget og levet hjerneceller væk i løbet af ugen.

I Stabils univers var musikken midlet til festen snarere end et mål i sig selv. Det vidnede om den punk-lignende, drop-alle-regler fase, som dele af hip-hop kulturen befinder sig i. Her er det ikke et krav, at man kan lire dobbeltrim af sig eller producere innovative sange. Man behøver ikke at have noget på hjerte— tag bare omkvædet på »Pak Mig Ud« af Young Bong, som Stabil rappede med samme: »Jeg’ som Gucci, Fendi, Louie Vui, Versace, Nike, Burberry«. Man behøver ikke at være lækker. Men det hjælper at være god til at starte og holde en fest kørende.

Publikum til Emil Stabil koncert på Roskilde Festival på Arena den 1. juli, 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

På Arena var Stabil bedst til at underholde med en række trap-inspirerede sange. »Er det en vandpistol?«, spurgte han på »Swimmingpool«, der handler om en meget kåd dame. »Nej, det er hendes punani«, råbte salen tilbage. Det lød befriende fjollet. Flere gange opstod der moshpits blandt publikum. Stabil tændte en joint på scenen, tog et par sug, gik ned til publikum og gav den videre.

Hvis der findes en regel i den verden Stabil befinder sig i, er det, at man ikke må kede andre. Det virkede han lidt bange for at gøre, når han lige fik nævnt, at måske havde publikum ikke hørt den næste sang ligeså meget, men fuck det, de ville spille den alligevel. Eller at en anden sang altså var noget »soft shit«.

Emil Stabil spiller på Roskilde Festival på Arena den 1. juli, 2017.. (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

Efter få numre forhold Stabil scenen og overlod den til den estoniske rapper Tommy Cash. Ikke det bedste valg. Cashs overraskelsesfaktor—mandlig rapper i crop top! Growl-rappende vokal og bløde skuldre-moves!—forduftede, og interessen dalede mærkbart. Snakken gik og Snapchats blev genset.

Den norske duo Sushi x Kobe og den hollandske dance-rapper Lil’ Kleine klarede det bedre. Så godt faktisk, at Stabil måtte droppe at spille sit største hit »Allerede Is«, da koncerten allerede var gået over tid. Ærgerligt, men Stabil er vist ikke den eneste, der har haft svært ved at redigere strømmen af information og tilbud.

Hvem: Emil Stabil
Hvor: Arena, Roskilde Festival, d. 1. juli 2017