Duoen Cancer rammer poetisk rent

Makkerparret Nikolaj Manuel Vonsild og Kristian Finne Kristensens længe ventede fuldlængdedebut »Totem« inviterer lytteren ind i et sagtmodigt og smukt sonisk rum.

bmr
Duoen Cancer med Nikolaj Manuel Vonsild og Kristian Finne Kristensen udgiver albummet »Totem«, Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: PR

Danske Cancer laver i høj grad mood music. Forstået således, at der hos duoen er tale om en musik, der i (mindst) lige så høj grad er forførende på grund af sin voldsomt maleriske karakter, som den er inciterende på grund af sine melodiske kvaliteter.

Deres kompositioner lever og ånder i kraft af makkerparrets formidable evne til at slå en stemning an og bygge den op, måske snarere end at sangene er centreret omkring hooklines eller bevæger sig frem mod et forløsende klimaks. Cancers musik er minimalistisk pop af den mere alternative og krævende slags. Den slags, som kræver lidt tilvænning, men som det lønner sig at give sig god tid til at tage ind.

Hermed ikke sagt, at projektet der udgøres af vokalisten Nikolaj Manuel Vonsild fra When Saints Go Machine og Kristian Finne Kristensen, som også optræder solo under aliaset Chorus Grant, ikke kan skabe stærke og medrivende melodier, for det kan de skam godt, men på deres fuldlængdedebut »Totem« handler det, som på deres tre år gamle minialbum »Ragazzi«, om at kreere et sagtmodigt sonisk rum. Et poetisk sted, hvor lytteren kan give slip og lade sig rive med af de stærke følelser og impulser som danskernes atmosfæriske og meditativt slæbende musik frembringer. Det være sig skønhed, eftertænksomhed og tristesse.

Vonsild har fortsat en af det danske poplandskabs mest karismatiske og vokaler. I Cancer går hans dirrende falset smukt i dialog med Kristensens snurrige organiske og krystalklare guitarspor, der oftest understøttes af en diskret tilstedeværelse af trommer, bas og ulmende synths. Der er generelt godt styr på æstetikken og det musikalske univers er yderst gennemført. 

Når Cancer går renest ind, som på det forpinte mantra »Die One More Time«, den sitrende »Mr. Exorcist« og den mere luftige »Animals«, så rammer duoen et skyhøjt internationalt niveau, som man kun kan bøje sig i støver af næsegrus beundring over.
Og i de stunder, hvor de rammer lidt mindre rent, så er Vonsild og Kristensen stadig temmelig eminente til at slå en vakker og poetisk stemning an.

Hvem: Cancer
Hvad: »Totem«, Tambourhinoceros

Lyt til albummet her: