Dúné farer vild i R’n’B-mørket

De tre midtjyder i Dúné springer ud som rendyrket og moderigtigt poporkester med urbane R’n’B-tendenser på deres fjerde udspil »Delta«.

Danske Dúné er aktulle med deres fjerde album »Delta« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Omstillingsparat«. Det er sådan et angstvækkende modeord, som vi konstant får tudet ørene fulde med i dag. Det er noget vi altid skal være ellers så ser det sgu sort ud. Omstillingsparathed er i den grad noget som Skive-bandet Dúné har stiftet bekendtskab med i de senere år. Siden 2010 er de succesfulde midtjyder gået fra at være en septet til aktuelt at være reduceret til en trio bestående af forsanger Mattias Kolstrup, synth-spiller Ole Bjórn og bassist Piotrek Wasilewski. Syv blev til tre.

Også musikalsk har Dúné omstillet sig en del hen over deres udgivelser, hvor de har bevæget sig fra energisk og ungdomskåd synthrock til en mere pompøs og hysterisk Muse-klingende stil og så videre. Her har de altid stillet sig sikkert på skuldrene af deres udenlandske forbilleder, så det beklageligvis aldrig helt er lykkes dem at finde ind til deres personlige kerne. Og sådan fortsætter de såmænd kursen på deres aktuelle fjerde studiealbum »Delta«, hvor de atter skifter ham, som en kamæleon, der falder i et med sine omgivelser.

Her springer trioen ud som et rendyrket og moderigtigt poporkester med udpræget hang til at inkorporere tidens mørktonede og urbane R’n’B-sound a la den som fx amerikanske The Weeknd dyrker med stor succes. Deres flirt med rock er passé. Nu er de et popband og vi må forstå, at de tre unge mænd i Dúné nu altså hengiver sig helt og holdent til drifterne og natklubhedonismen, som udspiller sig i den pulserende storbynat.

Vellydende og upersonligt
Resultatet er overvejende vellydende, melodiøst og pophåndværket på »Delta« er topprofessionelt iscenesat, men på samme tid fremstår indholdet også ganske upersonligt, tidstypisk og ret så forudsigeligt. 

For nok er skæringer som det både sårbare og ekspressive åbningsnummer »Hedonisme« (ja, sådan hedder den altså - på dansk!), den festhungrende single »Searching For A Party« og den svulstige vi-to-kan-vælte-hele-verden-ballade »Unstoppable« både iørefaldende og dynamiske popsange, men samtidig er de også klichetyngede, temperamentsfattige og blottet for interessante modhager.

Så kan man have nok så travlt med at være omstillingsparat, men hvad nytter det, når man stadig ikke har fundet sig selv? 

Hvad: Dúné »Delta«, Pladeselskab: Universal Music Denmark