Det sidste læs

Koncert: Brazilian-Scandinavian Jazz OrchestraEt stort hold af brasilianske og skandinaviske musikere stod for jazzfestivalens finale-koncert.

Josué dos Santos på tenorsaxofon. Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere

Er du enig med avisens anmelder?

Skriv din egen mening | Se hvad andre læsere mener.

Hvad kan man ønske sig på festivalens sidste aften - efter 10 dage med et heftigt jazzbombardement?

Ja, det kunne meget vel være noget med et velklingende big band, der kunne spille noget rimeligt melodiøst og lifligt pulserende musik.

Kort sagt - et big band sammensat af danske, svenske og brasilianske musikere kunne være et rigtigt godt bud.

Og her var så Brazilian-Scandinavian Jazz Orchestra, et big band, der blev dannet sidste efterår, da den danske saxofonist Lars Møller mødte den brasilianske trommeslager Magno Bissoli, og de efterfølgende fik samlet et hold af musikalske venner.

Koncerten søndag var orkestrets første i Danmark, og der blev lagt ud med »Electro Samba«, skrevet af Lars Møller, der som dirigent holdt styr på tropperne. Der var sprøde messingklange og glimrende soli af danske Kasper Wagner og brasilianske Rubens Antunes på henholdsvis sopransaxofon og flygelhorn.

Men var musikken melodiøs og lifligt pulserende? I hvert fald var det sådan, at første halvleg, der rummede musik af Møller og Bissoli samt af trompetisten Jesper Riis og basunisten Jakob Riis, havde en tendens til overbudspolitik med hensyn til sindrige blæser-formationer og en meget statisk og sjældent fremadrettet eller medrivende puls.

Men når det nu skulle være lidt sært, så var Jakob Riis»Dimanga« - med sine virkeligt sære forskydninger og sine kaskadeagtige blæsere - da absolut forfriskende.

Efter pausen var der musik af Magno Bissoli, Lars Møller og saxofonisten Kasper Wagner samt af de to navnkundige brasilianere, multiinstrumentalisten Hermeto Pascoal og den klassiske komponist Heitor Villa-Lobos. Hos sidstnævnte var hentet aftenens ekstranummer, hans »Bachiana nr. 5«, hvor vi interessant nok endeligt oplevede musik, der gyngede af sted - ganske ukompliceret.

Det ordinære program blev afrundet med Lars Møllers »Folksong Number 1«, der var baseret på den gamle folkesang »Marken er mejet«. Den var både velklingende, melodiøs og fornøjelig. Som mange vil vide, lyder det i teksten: »...og nu går det hjemad med det allersidste læs«.

Redaktionen kan forkorte i indlæg. Din mening kan blive bragt både i avisen og på www.berlingske.dk.

Med venlig hilsen

Berlingske Tidendes Netredaktion