Dengang Jens Lekmans ven 3D-printede sin egen tumor og andre rørende historier fra det virkelige liv

Den uforlignelige svenske sangskriver Jens Lekman er tilbage i hopla på sit fjerde album.

Jens Lekman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ellika Henrikson

Jens Lekman er en enestående sangskriver. Vittigt, romantisk, en fantastisk historiefortæller med en veludviklet sans for sigende detaljer, overraskende symbolik, punchlines og situationskomik. Han er en af de få sangskrivere, der kan få mig til at smile, ja, nogen gange grine højt. Og det er som regel dybe og forløsende grin, for under finurlighederne gemmer sig både angst, neuroser, forliste venskaber og knust kærlighed.

Således også på Lekmans fjerde officielle studiealbum, »Life Will See You Now«, der kommer efter en længere periode, hvor den følsomme svensker ifølge ham selv har været igennem en større krise som sangskriver. Var det overhovedet noget, han gad bruge sin tid på? Hvad var meningen med det hele?

Vejen ud blev dels projektet »Postcards«, hvor han tvang sig selv til at skrive, indspille og udgive en ny sang via Soundcloud gennem hele 2015, dels projektet »Ghostwriting«, hvor han skrev en række sange på baggrund af personlige historier, som hans fans havde sendt til ham.

Processen lader til at have haft den ønskede effekt, for den kære Jens er i hvert fald tilbage i hopla på sin nye plade. På det herlige åbningsnummer »To Know Your Mission« udvikler mødet mellem en ung Jens Lekman og en mormonsk missionær i Göteborgs gader i 1997 sig til en undersøgelse af, hvordan man finder sit kald i livet. Den rørende konklusion synes at være, at både Jens og mormonen gerne vil være et øre i en verden af munde, som han udtrykker det. At det ikke handler om en selv selv, men om at være der for andre.

Det er modne midt-i-trediverne-overvejelser som denne, som den 36-årige Lekman igen og igen vender tilbage til på albummet. Og på alle mulige overraskende måder. På »Evening Prayer« går en af hans venner rundt med en 3D-printet kopi af en tumor, som han har fået fjernet fra sin ryg. Tumoren gør Jens utilpas, fordi den minder ham om hans egen usikkerhed i forhold til, om han har været en god nok ven under sygdomsforløbet.

På »Wedding In Finéstre« er vi med Jens på job som bryllupsmusiker (ja, det har han faktisk som sidegeschæft). Her møder han bruden på kajen, som pludselig er ved at få kolde fødder. Slutter det hele i virkeligheden her? Er det bare sådan, vi falmer væk? Igen finder Lekman en alternativ og mildest talt overraskende vej til at synge om nogle af livets helt store spørgsmål på en både underholdende, rørende og særdeles afvæbnende måde.

Den evne er på fuld display på »Life Will See You Now«, der især på pladen første 2/3-dele løftes af nogle glædestrålende, energiske arrangementer. Det er let-på-tå-60’er-pop, flødeskums-disko og sydamerikanske rytmer, der tripper elegant på kanten mellem oppulent skønhed og retro-kitsch. Her synes jeg, at han rammer den helt rette balance mellem lethed og tyngde. Hvorimod balladerne til sidst på pladen bliver lige vel fodslæbende og sentimentale.

Hvem: Jens Lekman
Hvad: »Life Will See You Now«, Secretly Canadian

Cover til Jens Lekmans 2017-album. Fold sammen
Læs mere