Den perfekte komponist

Thomas Adès portrætteres ufatteligt poetisk af dansk eliteensemble – næste gang på Louisiana fredag aften.

Den britiske komponist, dirigent og pianist Thomas Adés. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sæt trommer står klar på scenen. Man hører allerførst en nogenlunde jævn rytme a la rock. Sættet har en helt selvfølgelig plads mellem de klassiske instrumenter – det er hverken uønsket eller »forbudt«.

Thomas Adès får torsdag aften Sonnings Musikpris på 600.000 kroner som den yngste komponist nogensinde.

Athelas Sinfonietta portrætterede ham på Det Kongelige Bibliotek i tirsdags og gør det igen på Louisiana fredag aften. Programmet er en såkaldt ønskekoncert med tre stykker af ham selv og musik af en dansk og en britisk kollega efter hans valg.

Når man hører hans værker i selskab med andres, så kan man endnu bedre lide ham. Ikke at mere modne navne som Poul Ruders og Harrison Birtwistle fejler noget. De to herrer hører til modernismens største koryfæer og har gjort det i årtier. De har personlighed hver især og vældig vægt til sammen.

Enestående smukt værk

Men unge Adès’ er et geni på tværs af ismerne og endda en utrolig sympatisk modtager. På en vis måde den perfekte komponist. Hans tre stykker kan ved første ørekast lyde vidt forskellige: »Kammersymfoni« fra 1990 med dens punktmusik, »Living Toys« fra 1993 med farverne fra alle mulige instrumenter og »Tre mazurkaer« med ham selv ved klaveret og de romantiske ekkoer af gamle Chopin – et enestående smukt værk.

Men det bedste er næsten det, de har til fælles. Thomas Adés er aldrig kun moderne eller kun traditionel. Briten balancerer hele tiden mellem nyt og gammelt, mellem det ukendte og det trygge.

Han lærer os faktisk noget helt centralt om mennesket i det 20. og 21. århundrede: At vi kan lide de moderne tider og samtidig ejer en længsel efter det tabte.

Hvem: Athelas Sinfonietta Copenhagen med dirigenten Pierre-André Valade samt Thomas Adès.

Hvad: Værker af Thomas Adès samt Poul Ruders’ »Abysm« og Birtwistles »Silbury Air«.

Hvor: Det Kongelige Biblioteks koncertsal, tirsdag. Sendt direkte i P2.