Den danske sang er en humørsyg teenager

De nyeste udgivelser fra tre unge, danske bands, som alle synger på modersmålet, illustrerer, at den danske sang er vildtvoksende med utallige knopskydninger.

Debutanterne Sonja Hald er, trods navnet, en mandlig kvintet. PR-foto
Læs mere
Fold sammen

»Den danske sang er en ung blond pige«, lyder strofen i den gamle sang. Det var dengang. Men ikke nu. For ser man på populærmusikken sunget på modersmålet i dag, er det vanskeligt at kategorisere den danske sang helt så entydigt.

Aktuelt virker det, som om den snarere har karakter af et frodigt, vildtvoksende træ med mange interessante knopskydninger, der spænder fra et mere traditionelt rockudtryk, over 1980er-new wave og skæv, sonisk punkanarki, til eksperimenter inden for hiphop og pop.

Den danske sang er blevet en omskiftelig og humørsyg teenager. Forstået i den mest positive potens. Sådan fremstår den i hvert fald, når man lytter til de nye udspil fra tre af vækstlagets fremadstormende navne.

Jysk lune

Debutanterne Sonja Hald er trods navnet en mandlig kvintet. En flok jyske average joes, som vandt P3s Karrierekanonen i fjor. Nu er de klar til at udbrede deres lige dele humoristiske og spydige, rustikke rockmusik til folket.

Sangene er umiddelbare og let fordøjelige, men samtidig rumsterer der masser af stof til både hjerne og hjerte i teksterne, der hyppigt sender hilsner til popkulturen, fra salige John Mogensen, over Michael Kviums malerier og Skousen & Ingemanns hippiehymne »Herfra Hvor Jeg Står«, til C.V. Jørgensens udødelige »Costa Del Sol«. Sonja Hald har styr på inspirationskilderne, men fremstår heldigvis mest som sig selv.

Forsanger Jonas Dahls vrængende vokal minder om en fusion af afdøde Eik Skaløes og førnævnte C.V. Jørgensens ditto. »Vi har taget fri fra psykiatrien. Faldet ned mellem sprækkerne for at finde melodien«, synger han i »Mariager Fjord«, der handler om et forjættet strandparadis mellem Himmerland og Kronjylland. Og melodien har de sandelig fundet. »Vækstplanen« er en både solid og charmerende debut fuld af ørehængere.

Da Maskinvåd debuterede i 2012, fik de skudt i skoene, at ligheden med Kliché og TV-2s 80er-lyd var for udtalt. Gruppen står da også fortsat lidt for sikkert på skuldrene af giganterne på den ellers veldrejede toer »SOS«. Uden at lefle for kritikerne har de sågar inviteret Steffen Brandt til at synge duet på »Det Synger«. Det klinger, som sang han duet med sit yngre selv, da Mathias Kjeldsens røst klinger umanerligt lig Brandts. Dobbelt op på Steffen er måske lige i overkanten?

Så er der mere personlighed over den slagkraftige »Dukkefører« og den flakkende »Nu!«, der begge fint illustrerer, at Maskinvåd sagtens kan selv uden at skele så åbenlyst til heltene. Mere af det næste gang, tak.

Anarkistisk pærevælling

Det kaotiske får frit spil hos Tidlige Armbånd, som er en del af musikkollektivet Aften Rutine. På »Flydende Elskende« møder vi en trio, som tydeligvis elsker at te sig tossede og gakke ud. Her blandes skæv lofi-artrock, funkede rytmer a la Talking Heads og elektroniske beats i en anarkistisk, fordomsfri musikalsk pærevælling – ikke helt ulig beslægtede Synd & Skam. De bedste resultater viser sig på den rundtossede »Skærm«, der groovy slæber sig af sted, inden melodien flås midtover af drøje, forvrængede hug på guitaren, og den flimrende, melankolske »Vasen«. »En varslet orkan. Blæser vinduerne ind. Det blev et efterår. Vasen blev til skår« poetiseres der om et kuldsejlet kærlighedsforhold. »Stumperne fra vasen, var det du tog med«. Ak ja, sådan går det.

Undertiden kammer Tidlige Armbånds løjer dog over i et lidt for retningsløst ridt, som på den maniske »Gnister. Bryster. Gnister«. Her nærmer de tre ynglinge sig en lidt for hysterisk og prætentiøs fremtoning, der bliver uklædelig. Sære blot for at fremstå sære. For studentikost og langt i spyttet.

Men mestendels er det dog underholdende og uforudsigeligt at befinde sig i deres skæve selskab.

Fire stjerner

Hvem: Sonja Hald.

Hvad: »Vækstplanen«, A:larm Music.

Tre stjerner

Hvem: Maskinvåd.

Hvad: »SOS«, SOS Records.

Fire stjerner

Hvem: Tidlige Armbånd.

Hvad: »Flydende Elskende«, Aften Rutine.