Den anden fra Simon & Garfunkel fylder 70

Art Garfunkels smukke, lyse tenor gik lige i hjertet på millioner af fans. I dag bliver han 70 år.

Art Garfunkel var mere at regne som en decideret sanger. At han havde en stemme, stod allerede klart for ham i fem-års alderen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor end jeg gerne ville, kan jeg ved mine ørers fulde fem ikke anbefale et soloalbum med Art Garfunkel.

Jeg foretrækker de i alt fem albums, som dagens 70 års fødselar udsendte sammen med Paul Simon i perioden 1964-1970. Simon & Garfunkel skabte sammen en sangskat, der er både smuk og tidløs. Verdenshistorie simpelthen. De to barndomsvenner fra Forest Hills, New York, begyndte at lave musik sammen i skoleårene til en opsætning af Alice i Eventyrland.

Som store teenagere i halvtredserne begyndte de at arbejde henimod pladeudgivelser, og det var her det let komiske navn Tom & Jerry så dagens lys. De kom fra hinanden, Simon drog på opdagelse og de fandt sammen igen, da folkemusikken havde sin storhedstid. Den blev afsættet, men inspirationer fra både pop og sidenhen mere latinamerikanske rytmer, kom til at præge Simon & Garfunkel. Lige som elektronikkens indtog ikke gik deres ører forbi. Ja, den blev ligefrem deres retning (læs: det var først, da der blev sat strøm til Sound of silence, at den hittede).

Det var Paul Simon, der skrev duoens sange og det var ham, der for alvor ville musikken. Art Garfunkel var mere at regne som en decideret sanger. At han havde en stemme, stod allerede klart for ham i fem-års alderen. Til sin Bar Mitzva (Arthur Ira Garfunkel er jøde med rødder i Rumænien) underholdt den 13-årige Art i stive fire timer med sit vokalforedrag. Og det var da også Art, der ydede det største vokalbidrag i Simon & Garfunkel med sin smukke, lyse tenor, der gik direkte i hjerterne - og stadig gør det, på atter millioner af fans.

Selv om Paul Simon ikke havde en stemme at skamme sig over, og selv om duoens harmonier (i traditionen Everly Brothers), blev et af deres kendemærker, var Art »sangeren«. Det var Paul Simon ikke nødvendigvis entydig lykkelig over. Lige så tankede Art ikke den største selvtillid, når hans klejne ven og makker kom med den ene sang efter den næste, mens han selv bidrog med ingenting på den front.

Enden på samarbejdet mellem Simon & Garfunkel lå længe lige for, og ikke alt bag kulisserne foregik lige værdigt. Men udaf til sluttede de på toppen af deres karriere, deres seneste skive Bridge Over Troubled Water lå således på hitlistens førsteplads i mere end ti uger i træk i hjemlandet.

Væk fra musikken studerede Art på først Columbia College og dernæst på Columbia University. Han tog en bachelorgrad i kunsthistorie og en master i matematik. Senere tilkom et pædagogikum med henblik på at blive matematiklærer. Det blev han som bekendt ikke.

Efter duoens opløsning gik der tre år med skuespil, før han tog hul på en solokarriere inden for den meget bløde - og voksne - poprock. En karriere der frem til i dag (mildt udtrykt) har budt på overskuelige højdepunkter. Det samme kan siges om hans karriere på det hvide lærred.

Den tidlige succes har på sæt og vis både været Garfunkels held og forbandelse.

All I Know, live - Art Garfunkel: