Danske Lowlys debut emmer af frostklar vintermagi

Den aarhusianske kvintet Lowly debuterer formfuldendt med det smukke album, »Heba«.

lowly

Sneen daler i Københavns gader. Det har den gjort det meste af ugen, og det er som om, at der sænker sig en helt særlig stemning over byen. Her er mere stille, alt synes at foregå i slowmotion. Og med den rigtige musik i ørerne kan den bløde dyne af kridhvid puddersne og funklende iskrystaller fremstå decideret magisk, som et lille mirakel i vinterens endeløse række af grå og mørke dage.

Björks »Vespertine« eller Efterklangs »Piramida« plejer at kunne gøre tricket. Men efter en uge i selskab med danske Lowly og deres fine debutplade »Heba« tror jeg, at jeg fundet endnu en kandidat til jobbet. Uden sammenligning i øvrigt kan den aarhusianske kvintet noget af det samme, når det kommer til at skabe frostklare musikalske rum fuld af pirrende musikalske teksturer og arrangementer, der på én gang føles luftige og nøjsomt detaljeret.

Det er en musik, man kan træde ind i, beundre detaljerne i, lade sig forføre af. F.eks. af den hyper-melodiøse tostemmige sirenesang fra gruppens to sangerinder Nanna Schannong og Soffie Viemose. Eller Kasper Staubs arsenal af smukt duvende, evigt changerende synthesizer-klange og digitale manipulationer (lyt f.eks. til de forvrængede klynger af toner, der lyder som en slags eruption fra et hidtil ukendt instrument i mellemspillet på »Look At The Sun«). Eller Steffen Lundtofts intrikate rytmer, der er forløst i en meget vellykket trommeproduktion.

Det hele er utrolig flot afstemt, arrangeret og komponeret. Og var det ikke fordi, at vi i Danmark allerede er begunstiget med musikalsk beslægtede grupper som Irah, Ice Cream Cathedral og måske i lidt mindre grad Chinah, ville jeg sige, at vi her havde at gøre med et unikt talent på den alternative danske pophimmel.

Nu vil jeg i stedet nøjes med at sige: Prøv selv at tage på en tur gennem byens snedækkede gader med Lowly i ørerne. Din verden bliver både større og bedre af det.

Hvem: Lowly
Hvad: »Heba«, Bella Union

Lowly spiller fredag d. 10. februar i Konservatoriets Koncertsal ledsaget af Copenhagen Phil. Koncerten er en del af årets 60 Minutes-koncertrække, der også tæller koncerter med Mew og When Saints Go Machine.