Da vi var blide

Kira Skov har med »When We Were Gentle« begået karrierens stærkeste album.

Kira Skov synger sart og alligevel sikkert på sit tredje soloudspil. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunstneren kan ses som en rejsende. Hele tiden på vej videre i sin søgen efter det udtryk, som på fuldendt vis kan formidle visioner, følelser, oplevelser.

Kira Skov er nu kommet tættere på end nogensinde i en karriere, der har resulteret i otte udgivelser i forskelligt regi, blandt andet med bandet The Kindred Spirits. Men det er med det tredje soloudspil, »When We Were Gentle«, hun for alvor formår at løfte sig selv og sin stemme i sange, der i de bedste øjeblikke er brillante.

Som den fortrinlige åbner, »Idea Of Love«, hvor en fingerspillet guitar, subtile strygere og en kontrabas omgås vokalen og melodien med vidunderlig nænsomhed.

Den disede, dæmpede stemning kan minde om den, som tegner Beth Gibbons og Rustin Mans »Out Of Season«, men finder også sin egen poesi, ligesom den efterfølgende »Quiet Violence« med percussion og jazzguitar, som folder et smukt, mørkt tæppe ud.

Det løber videre ind i titelnummeret, hvor Kira Skov synger sig sart gennem fuglesang og en melodi med middelalderballadepræg. Ellers opstår musikken dog mest i et tilbageholdt, mørktonet møde mellem blues, jazz og singer-songwriting, og omkring sig har Skov det helt rigtige hold i bassist Nicolai Munch-Hansen, guitarist Oliver Hoiness og ikke mindst britiske John Parish, der producerer og også spiller trommer på fem af ti numre.

Tyst, selvsikkert

John Parish har tidligere arbejdet med blandt andre PJ Harvey. Netop hendes lyd på 1995-albummet »To Bring You My Love« lyder som en inspirationskilde, og den atmosfæreopladede, stoflige sound klæder sangene på »When We Were Gentle«, der aldrig giver efter for impulsen til at støje, blæse et refræn ud eller hugge i guitarstrengene.

I stedet en stilfærdighed som fungerer, fordi melodierne er så gode og ikke behøver andet end nogle få toner for at leve og ånde. Og jo færre toner, jo mere plads til lytteren. Som her er mig. Som stortrives med de lyriske, alvorsfulde og selvsikre sange. Fra den evigt rejsende Kira Skov.

Hvem: Kira Skov, Hvad: »When We Were Gentle«, Stunt Records