Chuck Berry sprudlede af liv til det sidste

Rock n roll-legenden Chuck Berry døde 90 år gammel i marts. Han var aktiv til det sidste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Danny Clinch

Da Chuck Berry døde 90 år gammel tidligere på året, havde han ikke udgivet et studiealbum med ny musik i 38 år. Og hvorfor skulle han? Hans plads i historiebøgerne var for længst sikret med 1950er-klassikere som »Maybelline«, »Roll Over Beethoven« og »Johnny B. Goode«, der med deres elektrificerede og højenergiske bud på rhythm & blues var med til at støbe fundamentet for rock ‘n’ roll-musikken.

Med det in mente er det en overraskende stor fornøjelse at lægge ører til det posthumt udsendte album »CHUCK«, som Berry akkurat nåede at gøre færdiggøre inden sin død. Selvom pladen byder på en samling ny numre skrevet og indspillet over en periode på hele 21 år, hænger herligheden fortrinligt sammen.

Her går Chuck Berry det, han er bedst til, nemlig spiller god gammeldags blues-baseret rock ‘n’ roll, der strutter af glæde og spillelyst. Hele to sange genbruger det udødelige tostrengede riff fra »Johnny B. Goode«, men Berry - der bakkes op af sit faste band udvidet med en række af hans børn og lydigt diskrete gæster som Gary Clark Jr. og Tom Morello - leverer disse rockens ur-tekster som var de stadig livet selv.

Andre steder viser han mere ømme og sjælfulde sider på både bar-bluesen »You Go To My Head« og kærlighedserklæringen til hustruen, Themetta, på »Darlin’«, mens den gamle spøgefugl kommer til syne på den flabede bar-waltz »3/4 Time (Enchiladas)« og ikke mindst den herlige rocksteady-vuggende, »Jamaica Moon«. 

Kort sagt: Ingen store revolutioner, men et værdigt og vitalt punktum fra en af de helt store.

Chuck Berry
»CHUCK«

★★★★☆☆
Dualtone

Cover til det posthumt udgivne Chuck Berry-album, "CHUCK" (2017) Fold sammen
Læs mere