16. låge: Ud af kroppen med The Minds Of 99

Hver dag frem til jul peger vi på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i det forgangne år. Bag dagens låge gemmer sig en dansk rocksang af de sjældne.

Niels Brandt i front for The Minds of 99 på Orange Scene på Roskilde Festival 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Fuld fart fremad. Så kort kan The Minds Of 99s debutplade fra 2014 opsummeres. Rockmusik handler i sin grundform om at sparke noget energi afsted, om at komme ud over scenekanten, om at sætte folks kroppe i bevægelse. Og på alle de parametre lykkedes den danske sekstet i første hug.

Men man kan også komme til at gemme sig bag det høje tempo. Hvis bare der er fart over feltet og god energi, behøver selve sangskrivningen ikke nødvendigvis være spitze. Selvom det selvfølgelig altid hjælper.

Set i det lys er »Ud Af Min Krop« fra dette års »Liber«-album lidt af et vovet træk af The Minds Of 99. Her sænkede de for første gang tempoet og forsøgte at ramme os mere entydigt på følelserne.

Men jeg skal da lige love for, at de lykkedes med deres forehavende. »Ud Af Min Krop« er en af den slags sange, der rent faktisk holder, hvad den lover. For har man først oplevet The Minds Of 99 bygge den her stadion-store rockballade op foran tusindvis af mennesker på en af landets festivalscener, er det særdeles svært at gå uberørt fra seancen.

»Jeg skal ud af min krop / mens jeg lever,« synger forsanger Niels Brandt i omkvædet. Og det er jo netop i håb om den form for transcendens, at vi går til koncert. Vi er der for at opleve det ekstraordinære, dét der løfter os op, dét der får os til at føle os i live.

Følelsen af at høre et band udtrykke og efterkomme dette helt universelle behov i én og samme bevægelse er ganske enkelt overvældende. Og som sådan en af de helt store bedrifter i dansk musik i 2015.