14. låge: Kan ik’ mærk mit f...ing fjæs

Hver dag frem til jul peger vi på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i det forgangne år. Bag dagens låge gemmer sig årets bedste Michael Jackson-sang lavet af en anden end Michael Jackson.

Abel Tesfayes aka. The Weeknd sprang for alvor ud som tidens store popstjerne i 2015. Fold sammen
Læs mere

Historien er fuld af sange, der bruger stoffernes euforiserende effekter som metafor for kærlighed og forelskelse. Sammenligningen ligger lige til højrebenet: Man bliver høj og afhængig af begge dele.

Men på et af årets allerstørste hits blev metaforen taget lige det længere: »I can’t feel my face when I’m with you / and I love it,« sang den canadiske sanger Abel Tesfaye med kunstnernavnet The Weeknd.

For de fleste af os lyder det ikke som en synderligt rar følelse, det der med ikke at kunne mærke sit ansigt. Men lige præcis i tilfældet The Weeknd gav metaforen virkelig god mening. For hele hans musikalske virke op til udgivelsen - tre mixtapes og et studiealbum - har mere eller mindre handlet eksklusivt om at fucke sig selv så meget op med stoffer, at man ikke kan mærke noget som helst. Hverken inde i eller uden på. Altså den ultimative flugt ud i det dionysiske.

»Can’t Feel My Face« var dog på alle måder en anden størrelse end The Weeknds tidligere udgivelser. Det var her, han på nærmest demonstrativ vis bevægede sig fra mørket og ud i lyset. Fra det dunkle og døsige r&b-sovekammer og ud i den rendyrkede popekstases blændede spotlys.

The Weeknd har aldrig lagt skjul på sit vokale slægtskab med Michael Jackson - lyt bare til hans cover af »Dirty Diana« - men på »Can’t Feel My Face« gik han endelig hele vejen med tydelige nik til forbilledets vokale knæk-lyde, rytmiske hvin og delikate harmonier. Altsammen ovenpå et sygt funky track, som kunne få selv stivstikkerne på dansegulvet. Og tilmed lavet i samarbejde med hitliste-sangskriveren over dem alle, svenske Max Martin.

Og således gik det til, at vi i 2015 fik en ny stor popstjerne. Mon ikke han - når alt kommer til alt - kan mærke et stort smil brede sig i sit fjæs?