12. låge: Når tankerne slår knude på sig selv

Hver dag frem til jul peger vi på de 24 sange, der har gjort størst indtryk i det forgangne år. Bag dagens låge gemmer sig en tur ind i krinkelkrogene af en ung mands sind.

Prisfesten Årets Steppeulv afholdes på Bremen Teater i København, lørdag den 24. januar, 2015. Priserne uddeles af Foreningen ad Danske Musikkritikere, og arrangementet blev første gang afholdt i 2003. Her ses Karl William. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Hvad er ægte? Hvad er indbildning? Og kan man overhovedet stole på sine følelser? Karl William er forvirret. Det er lige så hovedet værker, når tankerne begynder at slå knude på sig selv.

Lyt bare til titelnummeret fra hans debutplade »Placebo«. Her skøjter tanker og følelser rundt i et virvar, der aldrig rigtig materialiserer til noget helt håndfast. Tankerne fordamper. Men man forstår på hans stemme, at der er noget, der nager - at det betyder noget.

Mit humør det går frem og tilbage
det går ind og ud af min forstand
Dit humør det står stille
Du må fortælle det hele, hvordan?

Sådan synger han i det store lysende omkvæd, hvor det føles som om, at livet bruser igennem krop og sjæl. Det er en stærk kraft, der ikke sådan lige lader sig indfange. Kan ens humør virkelig gå frem og tilbage? Og kan det gå ind og ud af ens forstand? Normalt går tingene jo over vores forstand. Men vi forstår samtidig, at den anden persons humør står stille. Og at Karl William måske er lidt misundelig på det.

Og så alligevel ikke. For hvis hans humør vitterligt stod stille, ville han nok ikke have det store at skrive om. Han skriver jo på sine følelser. Og han ved det tilsyneladende godt selv, for som det lyder et par linjer længere nede:

Jeg er speciel, og jeg er bygget på at mit hoved det lider af lag

Måske ikke ligefrem en medicinsk diagnose, han kommer med der. Men den giver alligevel rigtig god mening, når først man hænger og dingler i Karl Williams fascinerende tankespind.