Tobias Rahim fik mænd til at græde og kvinder til at dåne under forrygende Roskilde-koncert

Anmeldelse: I et stuvende fuldt Arena-telt beviste populære Tobias Rahim, at han ikke længere er en bums for eliten. Han er eliten.

Tobias Rahim er på kindkys og »Jeg elsker dig mand« med allesammen – det føles sgu oprigtigt og helt igennem rørende, skriver Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg glæder mig til at se, hvor vanvittig han ser ud!«

»Hvad tror du han har på?«

»Det der overskæg burde ikke være sexet, meeen …«

Snakken gik lystigt, inden Tobais Rahims koncert torsdag eftermiddag. Det gigantiske Arena-telt var allerede en halv time før koncertstart stuvende fuldt. Det er ikke så mærkeligt, for den to meter høje dansk-kurdiske sanger er den store mand i dansk pop lige nu med hit på stribe og status som tidens nok største mandlige sexsymbol.

Ja, han har så meget tur i den, at det kan undre, at den store mand ikke også fik den største scene. I stedet samledes sig vel 30.000 publikummer inde i og rundt om teltet. Klar til massiv fællessang og med en sitrende forventningsglæde over, hvordan Rahim ville gribe momentet.

Det lignede på forhånd en stensikker triumf, og det blev det da også langt hen ad vejen.

Iført en old school Tuborg-ølkuskvest over den veltrænede solbrune overkrop indtog han scenen til begærlige skrig fra det talstærke kvindelige publikum. En stribe sexede latin-popnumre som »Love i min DM«, »Stille Piger (Er De Største Freaks)« og »Verden Vælter« varmede godt op under publikum, inden Rahim stille og roligt begyndte at nærme sig nogle af de store sange, som for alvor har skabt hans navn.

Arkivfoto: Iført en old school Tuborg-ølkusk-vest over den veltrænede solbrune overkrop indtog Tobias Rahim scenen til begærlige skrig fra det talstærke kvindelige publikum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

På »Jesus« sang Tobias Rahim til Marias far – typen, der ikke vil have, at hans datter dater en brun mand, fordi det strider mod hans kristne værdier. Til hvilket Rahim selvfølgelig svarer:

»Men Jesus var perker / Hvis jeg la' mit hår gro / Og gik i sandaler / Vil' han ligne lidt mig«.

Og sådan synger han sig flere gange på overraskende vis ind i nogle af tidens mest presserende danske værdidebatter. Om køn, klasse, religion og etnicitet. Og fordi han netop er så sammensat en karakter – både dansker og kurder, både maskulin og i kontakt med sine følelser – har han en unik position til at gøre det. Og ikke mindst gøre det på en måde – og med et blik – som ingen andre i dansk pop. Og med popsangen som udtryksform kan han samle og vise en ny vej frem som den selvudnævnte store mand, han er.

Rækken af gæster, der dukker op i løbet af koncerten, understreger kun pointen. Det ene øjeblik dukker forbilledet Burhan G op og bare står der. Helt uden at synge. Men for at blive hyldet som objekt og ikon. Det næste kommer Andreas Odbjerg på scenen og stemmer i på megahittet »Stor Mand« med massiv fællessang til følge. Så rapperen Artigeardit på den nye punkede klassekampssang »Bums For Eliten«. Og endelig Niels Brandt fra The Minds Of 99 på en helt ny sang, der allerede lyder som et kommende hit.

Rahim er på kindkys og »Jeg elsker dig mand« med allesammen, og det føles sgu oprigtigt og helt igennem rørende.

Det gigantiske Arena-telt var stuvende fuldt under Tobias Rahims koncert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Eis.

Koncerten når sit emotionelle klimaks med »Når mænd de græder«. En smukt forløst powerballade, der gør op med den klassiske maskulinitets fordring om at gemme sine følelser og sårbarhed væk bag et panser. Selv står jeg og kæmper (forgæves) med at opretholde mit eget panser undervejs, men lige lidt hjælper det. Det er simpelthen for overvældende at stå her med alle disse smukke mennesker og opleve de massive mængder af positiv energi.

Eller som Rahim selv udtrykker samme energi undervejs:

»Der er mange i udlandet, der gerne vil til Danmark. Jeg plejer altid at sige, at de skal komme til Roskilde. Det er her, kærligheden blomstrer allermest i mit land!«

På »Bums For Eliten« synger Tobias Rahim indædt om et retssystem, der ikke er til for folk på bunden af samfundet. »Dig og mig er bar' en bums for eliten« lyder skudsmålet. Til det må man bare sige, at det er muligt, at det er der, han kommer fra. Men efter hans Roskilde-koncert giver det ikke længere mening.

Tobias Rahim er eliten. En mand på den absolutte top af dansk pop.

Tobias Rahim
Arena, Roskilde Festival, torsdag