Slingrer ned ad Vestergade: Dokumentar om Aarhus' musikalske vækkelse er tankevækkende TV

I begyndelsen af 80erne hed dansk pops største navne Shit & Chanel, Gnags, TV-2 og Elevatordrengene – med Thomas Helmig i front. DR-dokumentar om, hvordan Århus Friskole kom til at præge en generation af musikere, burde være fast pensum for forældre og politikere og på lærerseminarier.

Sanne Salomonsen, Lis Sørensen og Anne Linnet er her fotograferet, en uge efter at de har spillet første koncert i Anne Linnet Band. Lis Sørensen og Anne Linnet kendte hinanden igennem Linnets daværende mand, Holger Laumann, der var musiklærer på Århus Friskole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jesper Stormly Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var os, der kørte klatten, mand!«

Peter A.G. lægger ikke fingrene imellem, når han skal beskrive, hvad der skete på den aarhusianske musikscene omkring starten af 80erne med nye navne som TV-2, Shit & Chanel, Gnags og Thomas Helmig.

Historien om, hvordan Aarhus for 40 år siden kom til at dominere den danske musikscene, er tidligere fortalt, blandt andet i bogen »Rock i Aarhus« fra 2008, men dokumentaren »Aarhus Rocks!« skildrer, hvordan en gruppe idealistiske musiklærere fra Århus Friskole indledte den musikalske vækkelse i Aarhus og omegn, der kom til at præge byen det næste årti.

»»Aarhus Rocks!« bliver også en kulturpolitisk kritik af folkeskolens uambitiøse musikundervisning, hvor elever ofte spises af med fællessang, mens læreren spiller klaver.«


Musiklæreren Leif Falk begyndte på Århus Friskole i 1965 med en overordnet ambition, inspireret af jazzen: Rytmen og urmennesket skulle tilbage i musikken. De følgende mange år underviste han og musiklærere som Holger Laumann og Ed Jones eleverne i improvisation, rytmik og samspil i stedet for noder og udenadslære.

»Man anså 95 procent af den danske befolkning for at være umusikalske. Der var fem procent, man kunne bruge til noget. Det var jeg nødt til at lave om, sådan at der kun var fem procent, der ikke kunne rytme eller var tonedøve,« sagde Leif Falk i 2007 til TV2 Østjylland.

​Ændrede elevernes livsbane

Arkivoptagelserne af Holger Laumann med langt hår og trompetbukser, der spiller fløjte med sveden dryppende fra panden, er et rammende tidsbillede på 70ernes hippieidealisme.

En helt ung Thomas Helmig fejrer succesen med sit andet soloalbum, »2«, i 1986. Det udkom på Gnags' pladeselskab, Genlyd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Henrichsen.

Elever som Astrid Elbek (Shit & Chanel), Mek Pek (søn af Leif Falk), Lis Sørensen og Simon Vesth, der senere spillede med Thomas Helmig, fortæller alle om, hvordan deres livsbane blev formet af Århus Friskole.

Andre tidligere elever tæller blandt andre Anne Dorthe Michelsen, Jeppe Saugmann (Abdullah S), Camille Jones, Karl William og Hugo Helmig.

I et større perspektiv har Århus Friskoles mission om at lære børnene at få rytme i kroppen – eller som Simon Vesth siger: »At vrikke med røven« – inspireret rytmiklærere i børnehaver landet over.

Kulturpolitisk kritik

Ud over sit portræt af en ganske særlig æra i dansk musikhistorie er dokumentaren fortællingen om en skole, der turde prioritere musikken i form af ambitiøse lærere, der kom til at præge en hel generation af musikere.

Som Simon Vesth formulerer det: »De skaber et rum med nogle muligheder for nogle. Det var ikke for alle. Men det var en konsekvens, som de var parat til at tage.«

Dermed bliver »Aarhus Rocks!« også en kulturpolitisk kritik af folkeskolens ensrettede og ofte uambitiøse musikundervisning, hvor elever spises af med fællessang, mens læreren spiller klaver. Det svarer vel til at lære at regne ved at tælle appelsiner og æbler.

Som Astrid Elbek siger: »Musikken er så væsentlig en fællesskabsfaktor, at den altid må have en plads. Den er helt central.«

Som en, der beskæftiger sig professionelt med musik, kan jeg kun skrive under på Astrid Elbeks pointe.

»Aarhus Rocks!« burde være pensum for både forældre, politikere og kommende musiklærere på landets lærerseminarier.

»Aarhus Rocks!«
Tilrettelæggelse: Janus Køster-Rasmussen
Medvirkende: Blandt andre Peter A.G. Nielsen, Lis Sørensen, Mek Pek, Astrid Elbek og Simon Vesth

Kan ses på dr.dk/tv.