Skæv eller solstik? Længe ventet comeback fra Lorde lyder som en søvnig lur på stranden

AOK
Musik
Anmeldelse

Den newzealandske superstjerne Lorde vinker på flere måder farvel til sit gamle jeg på skuffende nyt album.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man først er blevet sådan seriøst voksen med realkreditlån og en lomme fuld af Aula-notifikationer, så er det sgu temmelig sødt at høre en 24-årig reflektere over sin tabte ungdom. You ain’t seen nothing yet, fristes man til at sige.

Men sådan er det jo at være midt i 20erne. Det er et helt særligt sted i livet. Teenageårene er kommet lidt på afstand, og man begynder at få et klarere billede af, hvem man er og gerne vil være. Og fordi man endnu ikke har de store forpligtelser, har man samtidig uendelig meget tid til at pille sig selv i navlen.

Det er lige netop der i livet, at popfænomenet Lorde befinder sig på sit tredje album, »Solar Power«. I en reflekterende fase af sit liv, hvor hun forsøger at tage bestik af fortiden for at finde sin vej ind i fremtiden.

Den newzealandske sanger og sangskriver med det borgerlige navn Ella Marija Lani Yelich-O'Connor fik allerede som 16-årig et af 2010’ernes helt store gennembrud med generationshymnen »Royals« og udviklede sig på tværs af sine to første album til en af årtiets mest elskede og respekterede unge kvindelige popstjerner.

Hendes seneste album, »Melodrama« fra 2017, var et medrivende portræt af en ung kvinde, der prøvede at navigere i start-20’ernes vilde, festlige og turbulente voksenliv. Fra adrenalinsuset »Green Light« over den sagte ballade »Liability«; hver sang var et højintenst drama, der med stærke tekster, opfindsomme melodier og særdeles levende vokal-performances fra Lorde greb lytterens opmærksomhed og fik pulsen til at stige.

Lorde spillede for et propfyldt telt på Roskilde Festival 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen.

Farvel til Lorde

Efter den verdensomspændende succes valgte hun at trække stikket og flytte tilbage til sit naturskønne hjemland. For at mærke sig selv og få noget ro på sin turbulente popstjernetilværelse.

Det er netop ud af dette markante gear- og sceneskift, at sangene på »Solar Power« er vokset. Her trækker hun en tydelig streg i sandet og siger – desværre – farvel til den Lorde, vi kender.

»Now if you're looking for a saviour, well, that's not me,« som hun synger på åbningsnummeret, mens hun lukker pladen med at tage endeligt afsked med sit verdensberømte teenage-selv:

»Now the cherry-black lipstick's gathering dust in a drawer / I don't need her anymore / 'Cause I got this power«.

Den nye kraft, hun besidder, er at være i pagt med naturen. Det er denne spirituelle naturvækkelse, som hun forsøger at formidle på tværs af albummet, mens hun prøver at undertrykke sin klimaangst og begræder tabet af sin elskede golden retriever, Pearl.

Yep, den er god nok. Rent tematisk er det en rodebutik, hvor ideerne aldrig rigtig samler sig. Måske Lorde har fået solstik på stranden? Eller har røget for meget weed, som hun hentyder til på »Stoned at the Nail Salon«?

Den newzealandske sangerinde Lorde fik sit helt store gennembrud med sangen »Royals«, der blev udgivet i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claudio Cruz/Ritzau Scanpix.

Musikalsk smalkost

Musikalsk er albummet også en underlig sløj omgang. Hvor det intense »Melodrama«-album føltes som en vild bytur badet i neonlysenes skær, lyder »Solar Power« mere som en doven dag på stranden. Musikken er lavmælt og organisk: Akustiske guitarer, solmodne vokalharmonier og semipsykedelisk strengeleg, der ikke rigtig bevæger sig nogen steder hen.

Intentionen har nok været at fylde lytteren med musikalske D-vitaminer, men der er desværre tale om musikalsk smalkost. Sangene er med få undtagelser støvsuget for gode hooks og mindeværdige højdepunkter. Og de er heller ikke rigtig så psykedeliske, at man for alvor tripper ud i et flippet fatamorgana.

Selvfølgelig udvikler man sig. Lorde er blevet ældre. Og lader til at have set lyset. Godt for hende. Knap så godt for alle os andre. Jeg smider det solbrændte postkort i skuffen og krydser fingre for, at hun en dag vender hjem igen.

Lorde. »Solar Power«. Universal Music