NU begynder Roskilde – her er musikredaktørens guide til hvad du skal opleve på festivalen

AOK
Musik

Berlingskes Michael Charles Gaunt peger på 10 must-see koncerter på årets Roskilde Festival.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

290 artister på tværs af musik, kunst og aktivisme. Roskilde Festival nummer 50 byder vanen tro på et overflødighedshorn af oplevelser både på og rundt om scenerne.

Musikken er og bliver dog det største trækplaster og kan i år opleves på intet mindre end 10 forskellige scener.

Det siger sig selv, at intet menneske nogensinde vil kunne nå det hele, så her er ti bud på koncerter, du i hvert fald ikke vil gå glip af under festivalen.

1

Drew Sycamore

Der er lagt op til den helt store pop-fest, når danske Drew Sycamore åbner Orange Scene tidligt onsdag aften.

Den 32-årige sanger har fået sit helt store gennembrud med sit andet album »Sycamore«, hvorfra sange som »I Wanna Be Dancing« og »45 Fahrenheit Girl« er blevet gedigne landeplager og sikre hits på ethvert dansegulv. Mon ikke hun også tager kegler på Dyrskuepladsen?

Orange Scene, onsdag kl. 18.00

2

Post Malone

Sidste jeg så Post Malone på en scene dalrede han glad rundt og delte fadøl ud til publikum under Suspekts koncert på Smukfest i 2018. Han var selv lige gået af scenen, men havde ikke lyst til at festen skulle stoppe. Det siger meget om den amerikanske verdensstjernes gemyt.

Bag de mange ansigtstatoveringer og guldtænder gemmer sig en helt nede på jorden gut med et usædvanligt godt øre for über-melodisk trap-hiphop og weltschmerz sunget af fuld hals.

Orange Scene, onsdag kl. 22.30

3

Tobias Rahim

Der kommer til at blive stuvende fuldt, når Tobias Rahim indtager det store Arena-telt tidligt torsdag eftermiddag. Siden Andreas Odbjerg-samarbejdet »Stor Mand« udkom i august sidste år har Rahim ikke set sig tilbage. Den tårnhøje dansk-kurdiske sanger har erobret tronen som dansk pops nye alfahan, og den eneste, der lige nu kan slå ham af tronen lader til at være ham selv.

Han er i mine øjne en af de mest særegne og ikoniske popstjerner, Danmark har fostret, og timingen af Roskilde-koncerten kunne ikke være ramt bedre.

Arena, torsdag kl. 14.00

4

TLC

Det kan både blive fugl og fisk, når TLC går på scenen. Tilbage i 90erne var den kvindelige rap- og r&b-trio både stilskabende og voldsomt populære. Hits som »Creep«, »Waterfalls« og »No Scrubs« står tilbage som nogle af årtiets største pop-r&b-sange, og TLCs selvsikre attitude, vilde stil og søsterskab inspirerer stadig unge kvinder den dag i dag.

Med til historien hører desværre også, at Lisa »Left Eye« Lopes døde i et trafikuheld tilbage i 2002. Det bliver spændende at se, om de to tilbageværende medlemmer Chili og T Boz kan genfinde magien.

Arena, torsdag kl. 18.00

 

5

Alogte Oho & His Sounds of Joy

Noget af det, der for alvor får Roskilde Festival til at skille sig ud, er festivalens kontinuerlige fokus på musik fra fjerne egne. Nogle kalder det verdensmusik, men det er vist heller ikke helt comme il faut længere.

Ikke desto mindre er der stort set altid nogle kæmpe oplevelser i vente, hvis man ellers bare er den mindst smule nysgerrig.

Jeg er allerede helt solgt på Alogte Oho & His Sounds Of Joy, der trakterer med en helt forrygende cocktail af ghanesisk gospel, highlife, reggae og psykedelisk soul. Alogte Oho er en kæmpe stjerne i sit hjemland og er live flankeret af tre fantastiske sangerinder og sit storsvingende band. Lyden af rendyrket glæde.

Avalon, torsdag kl. 21.00

 

6

Dua Lipa

Selvfølgelig skal du også til (endnu en) popfest torsdag aften med Dua Lipa. Det er ikke fordi, at det stikker videre dybt, men hey, det er en fest, og Dua Lipa har lige præcis de sange, der skal til for at få taget til at lette.

Stort set alt, hvad hun rører ved bliver til hitliste-guld i disse år, hvad end det er på egne bangers som »Levitating«, »Don’t Start Now« eller i selskab med kapaciteter som Elton John på »Cold Heart«, Miley Cyrus på »Prisoner« eller Calvin Harris på »One Kiss«.

Det kan ikke gå helt galt foran et feststemt Roskilde-publikum.

Orange, torsdag kl. 22.15

 

7

Africa Express In C Mali

Africa Express har tidligere væltet Roskilde med et fem timer langt natteshow med initiativtager Damon Albarn i front. Denne gang vender kollektivet bestående af et roterende hold af afrikanske og vestlige musikere tilbage til Roskilde for at opføre en malinesisk version af et af minimalismens hovedværker, »In C« af Terry Riley.

Værket er et kalejdoskopisk collage bestående af 53 forskellige melodier og ostinater, som den enkelte musiker selv vælger, hvornår og hvor længe skal spilles. Det giver en evigt omskiftelig mosaik af pulserende lyd, der kommer til at sende Roskilde ind i en den smukkeste afrikansk-amerikanske trancetilstand.

Avalon, fredag kl. 15.00

 

8

Thomas Helmig

Popmusikken fylder godt op i programmet på Orange Scene i år, og skal det være pop, så lad det være Thomas Helmig.

Det er efterhånden en hel del år siden, at den 57-årige popcharmør sidst spillede på Roskilde Festival, men nu er han igen tilbage i varmen. Timingen er god, lyden af 80erne er i den grad tilbage i dansk pop, og Thomas Helmig ved om nogen, hvordan man leverer et toptunet show ledsaget af sit erfarne backingband Antonelli Orchestra.

Der er ingen smalle steder, når Helmig & Co. trakterer med nostalgisk solskinssoul til folket.

Orange, fredag kl. 19.30

9

The Smile

Det er ved at være alt for længe siden, at Radiohead har været på Roskilde. Men når nu det ikke kunne være, så er The Smile en helt igennem solid erstatning.

Bag navnet gemmer sig nemlig ingen ringere end Thom Yorke og Jonny Greenwood fra selvsamme band, deres faste producer Nigel Godrich og trommeslageren Tom Skinner. Med sig har de dette års fremragende debutalbum, der, ja, lyder umiskendeligt meget som Radiohead. Her møder Yorkes angstfulde melankoli og Greenwoods guitararabesker og filmiske strygere en simrende bund af jazzet afrofunk og rock.

Arena, fredag kl. 20.30

 

10

St. Vincent

Skulle man pege på nutidig kvindelig pendant til David Bowie, kunne jeg godt finde på at pege på St. Vincent. Gennem 15 år har den amerikanske sanger og guitarist gang på gang genopfundet sig selv og føjet nye ambitiøse lag til sin teknisk sublime art-rock.

Og gerne haft sans nok til at hænge det op på nogle sært fængende melodier undervejs. Hendes live-shows er gennemført konceptuelle og spektakulære udstyrsstykker, og det skal blive spændende at se hende folde sit univers ud på Roskildes allerstørste scene.

Orange, lørdag kl. 17.00