Lady Gaga anklages for at plagiere oscarhit

Ifølge singer/songwriteren Steve Ronsen har Lady Gaga stjålet introen fra hans sang til hendes oscarvindende hit »Shallow«. Popstjernen afviser beskyldningen som »fræk afpresning«.

I slutningen af februar vandt Lady Gaga en Oscar for bedste sang for »Shallow« til filmen »A Star Is Born«. Nu bliver hun anklaget for at have plagieret singer/songwriteren Steve Ronsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERIC J. BROWN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af sidste års helt store hit var Lady Gaga og Bradley Coopers følelsesladede ballade »Shallow« fra filmen »A Star Is Born«, der vandt en Oscar for bedste sang produceret til film.

Nu har den relativt ukendte singer/songwriter Steve Ronsen sagsøgt Lady Gaga for at have kopieret hans sang »Almost« fra 2012 - et nummer, der inden søgsmålet blot havde 300 afspilninger på musikplatformen Soundcloud.com.

Ronsen anklager Lady Gaga for at have stjålet de tre første akkorder fra hans sang. Hør Ronsens sang her:

»Jeg er blevet gjort opmærksom på af mange, at sangen »Shallow« lyder som min. Det er ikke noget, jeg har opsøgt, jeg har ikke engang set filmen. Jeg beundrer Lady Gaga og vil bare gerne til bunds i dette,« siger han i en udtalelse.

​»Skamfuldt og forkert«

Ifølge Ronsen har han kontaktet en musikforsker, der har konkluderet, at de to sange minder meget om hinanden. Og nu truer han altså med at sagsøge popstjernen for flere millioner.

Lady Gaga, der har har skrevet sangen sammen med Andrew Wyatt, Anthony Rossomandog og Mark Ronson, afviser alle anklager om plagiat. I en udtalelse kalder Gagas advokat Orin Snyder anklagerne for »opportunistiske«.

»Mr. Ronsen og hans advokat prøver at tjene nemme penge på en succesfuld kunstner. Det er skamfuldt og forkert. Jeg bifalder Lady Gaga for at have mod og integritet til at stå op på vegne af succesfulde kunstere, der bliver udsat for opportunistiske anklager som denne.«

Gagas advokat lagde ikke skjul på, at sangerinden er klar til en retssag:

»Hvis Mr. Shirian (Ronsens advokat, red.) fortsætter med denne sag, vil Lady Gaga kæmpe imod og vinde.«

Flere plagiatsager på vej

Lady Gagas advokat hentyder til nogle af de plagiatsager, der har ramt flere store kunstnere i løbet af de sidste par år.

I 2018 blev sangeren Robin Thicke og Pharrell Williams dømt til at betale 35 millioner kroner til Marvin Gayes familie på grund af sangen »Blurred Lines«, som ifølge retten lod sig inspirere for meget af den afdøde sangers hit »Got To Give It Up« fra 1977.

Orin Snyder, Lady Gagas advokat

»Mr. Ronsen og hans advokat prøver at tjene nemme penge på en succesfuld kunstner. Det er skamfuldt og forkert. «


Og i juli år blev Katy Perry dømt for at have plagieret den kristne rapper Flames nummer »Joyful Noise« til sit 2013-hit »Dark Horse«. Sangerinden blev desuden dømt til at betale over 18 millioner kroner i erstatning til rapperen.

På grund af udfaldet af disse retssager og de eksorbitante erstatningssummer, vurderer flere amerikanske eksperter, at der fremover vil komme flere plagiatsager mod store stjerner. Og nu er det altså Lady Gaga, der står for skud.