Kommentar: Hvad sker der DR? Giv nu dansk rock den store tv-fortælling, den fortjener

AOK
Musik
Anmeldelse

»DR2s store danske rockhistorie« vil for meget og viser for lidt. Præmissen sejler, og i stedet for den helt store musikalske danmarkskrønike spises vi af med fragmenteret hyggesnak.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal holde, hvad man lover. Det er elementær børnelærdom. Ellers bliver folk skuffede.

Lige nu lokker DR tv med en ny serie med den lovende titel »DR2s store danske rockhistorie«. Det lyder jo alle tiders. Man skulle mene, at DR om nogen har musklerne – og ikke mindst arkivet – til at løfte fortællingen om dette vildtvoksende stykke moderne danmarkshistorie.

For det er jo ikke bare historien om nogle sange og nogle musikere. Rockmusikkens vildskab og oprørstrang har alle dage været uløseligt forbundet med ungdommen. Derfor er historien om dansk rock naturligvis også historien om 60 års dansk ungdomskultur. Og derfor er det også en historie, der har potentialet til at blive foldet ud på den helt store måde – over flere sæsoner – som en slags musikalsk danmarkskrønike.

Desværre viser titlen »DR2s store danske rockhistorie« sig at være falsk varedeklaration. Bevares, serien når vidt omkring på sine tre timer fordelt over seks korte afsnit. Men nogen stor dansk rockhistorie er det immervæk ikke. Dertil er den historiske overflyvning alt for overfladisk. Man vil for meget på for kort tid.

Evigt langhårede Jesper Binzer fra D-A-D er vært. Hvorfor får vi aldrig rigtig at vide, men han er i og for sig ganske godt selskab, når han tager os med ud og møde en veritabel perlerække af store danske rockmusikere fra før og nu. Johnny Reimar, Annisette, Steffen Brandt, Sort Sol, Lars H.U.G., Sanne Salomonsen, Dizzy Mizz Lizzy, Kashmir, Nephew, Volbeat, iceage og Mø. For bare at nævne toppen af isbjerget.

Tonen er mest af alt hyggelig og uformel, og Binzer er ikke bange for at tage pis på sig selv og spejle sine egne oplevelser ind i de andre musikeres fortællinger.

De medvirkende i DRs nye program »DR2s store danske rockhistorie« er blandt andre Mø, Volbeat og Dizzy Mizz Lizzy. Fold sammen
Læs mere
Foto: DR2.

Problemet er, at programmet ikke kan blive enig med sig selv om, hvad det gerne vil. Vi bliver lokket ind med et løfte om få »DR2s store danske rockhistorie«. Men i seriens beskrivelse på DR tv står der, at »Jesper Binzer undersøger ånden i dansk rock. Er den levende, død eller genopstået?« Det er to meget forskellige præmisser. Mit bud er, at sidstnævnte har været programmets oprindelige præmis. Det er det program, Jesper Binzer har lavet. Altså med en langt mere åben og eksplorativ tilgang, der ikke lover for meget.

Det virker, som om at man efterfølgende har besluttet sig for at sætte Binzers mange interviews ind i en historisk ramme for at give det noget tyngde.

Den del af formidlingen foregår i små montager af tekst, lyd og billede, der mellem de enkelte interviews skitserer dansk rocks historie i simple overskrifter. Men fordi råmaterialet er organiseret efter temaer – folkelighed, det store udland, politik og protest, debutalbummet, rivaliseringer og hittet – ofres kronologien til fordel for en mere collageagtig og fragmenteret form, der slet ikke understøtter løftet om at levere den store fortælling om dansk rock.

Jeg kan ikke lade være med at se programmet som en forspildt chance. Nu havde man rent faktisk sat alle disse store musikere i stævne. Man bruger dem bare til forbløffende lidt. Det eneste, vi hører om Gasolin’, er et par minutters snak med Willy Jönsson om sangen »Tremastet beton«. Shu-Bi-Dua bliver ikke nævnt med ét ord undervejs.

Et helt afsnit om rivalisering nævner hverken 70er-fejden mellem Gasserne og Shubberne eller for den sags skyld 90er-rivaliseringen mellem Dizzy Mizz Lizzy, Kashmir og Psyched Up Janis. Selvom alle tre faktisk bliver interviewet.

Så kære DR: Giv nu dansk rock den store og dybdegående fortælling, som den fortjener. Den kan sagtens bære det. Det skal bare prioriteres ordentligt. I producerer i forvejen velfortalt og dybdegående musikhistorisk formidling i podcast-serier som »Den Nye Stil – historien om dansk rap«, »Farlige Toner – historien om dansk jazz« og »Dansktoppens Gyldne År«.

Nøj, hvor gad jeg godt se rockmusikken behandlet med samme dybde og historiske vingefang på tv. Og gerne over flere sæsoner.

Se, det ville være en serie, der rent faktisk kunne leve op til så løfterig en titel.

»DR2s store danske rockhistorie« kan streames på DR tv.