Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lige siden ABBA fik hele verden til at synge med på »Waterloo«, har den danske musikbranche kigget misundeligt mod Sverige.
Sangskrivere og producere hinsidan har gennem årtier været blandt de førende internationale hitmagere og har gjort Sverige til en magtfaktor i den globale musikindustri.
Men nu melder den danske musikbranche sig også ind i kampen. Hvis svenskerne kan, kan Danmark også. Første skridt på vejen hedder Danish Songwriting Academy. En helt ny uddannelse i kommerciel sangskrivning, der skal klæde danske sangskriver- og producertalenter på til at levere hit, der kan begå sig på det internationale marked.
»Hvis vi for alvor skal løfte niveauet og kunne spille med topspillerne i udlandet, er vi nødt til at gå til talentarbejdet, som man gør det inden for elitesporten,« siger Anne Meldal Nørgaard, der er nyudnævnt rektor på uddannelsen.
På trods af sin relativt unge alder – hun er 35 – har hun mange års erfaring med talent- og artistudvikling inden for musikbranchen, hvor hun har arbejdet med navne som The Minds Of 99, Barbara Moleko og Christopher.
På Danish Songwriting Academy handler det dog ikke om at udvikle artister. Her handler det om at udvikle de talenter, der kan levere råvarerne. Hitsange er musikbranchens hårdeste valuta, og hvis man vil gøre sig gældende på et meget konkurrencepræget marked, kræver det højt specialiserede sangskrivere og producere. Folk, der kender deres håndværk, arbejder metodisk og kan præstere på højeste niveau.
»De studerende skal have lyst til at lave musik fra morgen til aften, for den eneste måde, du bliver rigtig skarp til at skrive og producere sange på, er ved at lave en million af dem. Det giver vi dem mulighed for virkelig at dyrke på skolen,« siger Anne Meldal Nørgaard.
Første hold studerende starter til efteråret, og bag uddannelsen står en lang række store og små aktører i den danske musikbranche.
Inspiration fra den blågule hitfabrik
Inspirationen til skolen kommer fra den svenske Musikmakarna – en markedsorienteret sangskriveruddannelse, der siden 1998 har været med til at sikre løbende rekruttering til den blågule hitfabrik.
»Sverige er jo bare et foregangsland i forhold til sangskrivning, produktion og popularitet i udlandet. Og der er det klart, at vi lader os inspirere af den måde, Musikmakarna har grebet det an på. Det er en kæmpe ting i Sverige, som helt klart har været med til at udvikle og fastholde Sveriges succes på det her område. De har over 400 ansøgere hvert år og har meget stor succes. Vi lægger os tæt op ad dem, fordi de har gjort sig en masse erfaringer, som vi kan få stor gavn af,« siger Anne Meldal Nørgaard.
Både Musikmakarna og nu altså Danish Songwriting Academy forkaster hele myten om sangskriveren som ensomt kreativt geni. Markedsorienteret sangskrivning er et håndværk, der praktiseres kollektivt og kun kan mestres på højeste niveau gennem intensiv øvelse og træning, mener de.
»Du skal have skrevet så sindssygt mange sange for at have overskuddet til at kunne gå ind i et rum med et helt hold af folk og skrive en sang til en konkret artist. Det kræver håndelag, kreativitet og et overskud, der kun kan komme ved at have gjort det rigtig mange gange,« siger Anne Meldal Nørgaard.
De studerende uddannes til at kunne begå sig i en industri, hvor mange hit skabes af store hold af sangskrivere, producere og såkaldte toplinere, der er specialister inden for hvert sit område. Producere leverer det musikalske fundament – beats, akkorder og instrumentale hooks – mens såkaldte toplinere står for tekst og melodi.
Metoden blev udviklet af svenske hitmagere som Denniz Pop og Max Martin tilbage i 90erne og er siden blevet standard på tværs af den kommercielle del af musikbranchen over det meste af verden.
»Det er supervigtigt, at man forstår den proces og dynamik, der ligger i at skabe musik sammen med andre. Det er også en af grundene til, at vi har valgt, at de studerende skal bo på skolen: at der bliver skabt en holdånd og et fællesskab omkring skabelsen af musikken,« siger Anne Meldal Nørgaard.
Et ben ind i branchen
Skolen optager hvert år 12 elever på uddannelsen, der består af et års ophold på skolen ved Vor Frue i Roskilde efterfulgt af et års praktik. Undervisningen varetages af erfarne musikbrancheprofiler fra ind- og udland.
»Vi kommer til at have et meget tæt samarbejde med musikbranchen. Det er helt afgørende for den videre succes, at de studerende får et ben ind i branchen fra starten og får skabt det nødvendige netværk.«
Men har vi ikke nok sangskrivere her i Danmark? Det er jo i forvejen de færreste, der kan leve af det.
»Der er altid brug for nyt talent. Man kunne også spørge: Har vi ikke nok fodboldspillere i Danmark? Selvfølgelig har vi ikke det, for tingene udvikler sig hele tiden. Kunstnere og artister lever af, at der findes producere og sangskrivere, som skaber en ny lyd. Og så er musik jo en eksportvare. Vi kører benhårdt på, at man som sangskriver eller producer skal gå den vej. Det kan være en rigtig god business. Men det kræver en målrettet indsats.«