Han lignende en døgnflue. Men nu har Lil Nas X skabt en regnbuefarvet revolution i popland

AOK
Musik
Anmeldelse

Amerikanske Lil Nas X viser med sit personlige og stærkt fængende debutalbum, at han er langt mere end et one hit wonder.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lil Nas X skabte uforvarende et monster med sin debutsingle »Old Town Road«. I slutningen af 2018 købte den dengang 19-årige amerikanske teenager et simpelt beat for 30 dollar på en hollandsk hjemmeside og indspillede en sjov lille hybrid mellem country og rap over det.

Sangen varede under to minutter og var så simpel og fængende, at selv et vuggestuebarn ville kunne pludre med på den.

Allerede på det tidspunkt var Lil Nas X ekspert i mememageri på sociale medier og gjorde sit til at få sangen til at gå viralt.

Snart havde TikTok-brugerne en fest med »Old Town Road«, og da den i marts 2019 endelig fik sin officielle major label-udgivelse, eksploderede det for alvor. Sangen endte med at belejre førstepladsen på den amerikanske »Billboard Hot 100« i 19 uger i træk – det længste, siden hitlisten blev skabt tilbage i 1958!

Lil Nas X med det borgerlige navn, Montero Lamar Hill, er født i 1999. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chalotte Rutherford.

»Old Town Road« var ikke kun rasende populær. Den udstillede også den amerikanske musikbranches latente racisme og hykleri. Billboard fjernede på et tidspunkt sangen fra deres country-hitlister, fordi sangen ikke var country nok, men da Lil Nas X kort efter som modsvar udgav en version med countryikonet Billy Ray Cyrus på gæstevokal, blev der pludselig plads til sangen alligevel.

Samtidig sprang Lil Nas X ud som åbent homoseksuel. Og selvom det i en perfekt verden ikke burde have den store nyhedsværdi, så var – og er – det bare en kæmpe ting.

Både hiphop og country har historisk set været ekstremt macho og homoforskækket, men pludselig stod Lil Nas X på toppen af begge genrer og proklamerede stolt, at han var en sort homoseksuel mand. Den hest, han red ind på i »Old Town Road«, viste sig at være en trojaner.

»Old Town Road« blev kort sagt et fænomen i tiden og gjorde Lil Nas X til en global superstjerne. Spørgsmålet har dog længe været, om Lil Nas X havde format til at være andet og mere end blot et meget markant one hit wonder.

De første singler efter »Old Town Road« var langtfra imponerende, men på hans aktuelle debutalbum, »MONTERO«, slår han en tyk streg under, at han er en stjerne, der er kommet for at blive. At han rent faktisk har noget at byde på. Og at han kan gøre en forskel, når han tør sætte sig selv på spil.

Nøgen ud af skabet

Det må man i høj grad sige, at han gør. Hvor r&b-fænomenet Frank Ocean åbnede skabsdøren på klem, da han tilbage i 2012 afslørede, at han var til mænd, så springer Lil Nas X på »Montero« nøgen ud af skabet smurt ind i olie og med lyserød paryk på.

Musikvideoerne til »MONTERO (Call Me By Your Name)« og »INDUSTRY BABY« har begge været spektakulære fejringer af flamboyant queerness, der i den grad rykker teltpælene i pop- og hiphoppens verden.

Lyt til »MONTERO (Call Me By Your Name)« her:

I den ene danser han ned i helvede på en stripperstang og giver satan en fræk lapdance, mens han i den anden opfører en nøgen danserutine i et fængsel med en hel trup af lige så nøgne, sorte, mandlige indsatte.

Samme eksplicit åbenmundede tilgang har han i sine tekster, der for en stor dels vedkommende netop handler om den proces, han har været igennem for at acceptere sig selv og sin seksualitet.

Det fængende reggaeton-titelnummer er både et brev til hans 14-årige selv og en beskrivelse af det seksuelle begær, han ikke er bange for at vedkende sig i dag, mens han på powerpopsangen »THATS WHAT I WANT« handler om længslen efter nærhed. Et helt klassisk sangtema, der så bare er sunget fra en ung, sort homoseksuel mands synspunkt.

Lyt til »THATS WHAT I WANT« her:

En regnbue af følelser

Undervejs får vi flere og flere glimt af, hvordan han som yngre havde svært ved acceptere sin homoseksualitet. Og på den guitarplirrende ballade »SUN GOES DOWN« hvordan han i perioder ligefrem måtte kæmpe med selvmordstanker. Lige præcis den baggrund er med til at sætte albummets eksponering af hans seksualitet yderligere i relief.

Ved at synge højt om og sætte ord på de her ting, mejsler han sin egen selvaccept ind i evigheden. På den allerstørste scene. Og kommer uvægerligt derved til at gøre det nemmere for andre i samme båd fremover. Igen: Den her slags tematikker er aldrig tidligere blevet eksponeret helt så direkte – og i så fængende og absolut indbydende – form.

Den amerikanske rapper og sanger Lil Nas X blev verdenskendt med sangen »Old Town Road«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Musikkens umiddelbare appel er nemlig også en stor del af historien her. Selvom teksterne er både personlige og sårbare, er der rent musikalsk tale om en samling koncist fængende og kulørt producerede popsange, der smidigt favner en stor del af tidens toneangivende tendenser.

Fra poppet traphiphop og følsom Soundcloudrap til energisk poppunk og guitardrevne ballader på især pladens anden halvdel.

Vingefanget er overraskende stort. Og det samme er den regnbue af følelser, Lil Nas X viser os undervejs. Imponerende og helt igennem tiltrængt.

Lil Nas X. »MONTERO«. Columbia Records/Sony Music